Recipes

Maak je eigen brood

Hey Creabea’s,

Ik vind het heerlijk om te bakken, en bak dus allerlei lekkernijen. Maar ik maak ook weleens mijn eigen brood. Niets zo lekker, als je eigen versgebakken brood. Maar hoe ik dat maak? Dat ga ik je vandaag vertellen!

Benodigdheden:

  • 250 gram wit meel of patentbloem
  • 250 gram volkoren meel
  • 7 gram gist (instant gist of gedroogde gist) (2 theelepels)
  • 10 gram suiker (2 theelepels)
  • 10 gram zout (1 theelepel)
  • 20 gram boter
  • 300 ml lauw water

Materiaal:

  • Weegschaal
  • Grote mengkom
  • Maatbeker
  • Maatschepje of theelepeltje
  • Theedoek
  • Bakplaat, liefst afgedekt met bakpapier
  • Keukenwekker (of timer op je mobiel)

Sliced Bread Beside Wheat on Table

Doe alle droge ingrediënten in de grote mengkom. Roer vervolgens alles door elkaar en voeg het lauwe water toe.

baker, bakery, baking

Kneed de massa met je handen. Het deeg wordt steeds meer gelijk, en als het goed is ook steeds minder plakkerig. Blijft het te veel aan je handen plakken, strooi dan wat extra meel over je handen. Als niet al het meel wordt opgenomen in de massa, voeg dan een paar druppels water toe. Kneed tenminste 5 volle minuten door.

bake, bakery, baking

Uiteindelijk is het deeg min of meer een bol. Leg het in de mengkom, en bedek het met een hand- of theedoek. Zet het op een plek naar waar de warmte op kamertemperatuur is. Zet de kookwekker op 40 minuten voor de eerste rijs.

bread, food, fresh

Na (tenminste) 40 minuten strooi je een heel klein beetje meel op het aanrecht. Pak de gerezen bol deeg uit de kom en druk die op het aanrecht plat, zodat een soort lap ontstaat.

Person Flattening Dough With Rolling Pin

Vouw die driedubbel, en dan in de andere richting nog een keer dubbel. Druk het deeg weer zo plat mogelijk. Vouw het weer driedubbel, min of meer in de vorm van een brood. Leg dit op het bakpapier op de bakplaat. Zorg dat de ‘naad’ aan de onderkant komt. Leg de theedoek weer over het deeg en laat het weer 40 minuten staan voor de tweede rijs. Verwarm de oven voor op 210 graden (elektrische oven).

bake, baking, bread

Schuif de bakplaat met het brood in de hete oven. Zet de kookwekker weer op 40 minuten. Haal het brood vervolgens uit de oven en laat het op een rooster afkoelen en uitdampen, gedurende nog eens 40 minuten. En dan is het eindelijk tijd om het brood aan te snijden en lekker op te eten!

Bak jij weleens je eigen brood?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

 

 

18 thoughts on “Maak je eigen brood

  1. Dagelijks sta ik voor de deur om te kijken of de koekjes geleverd zijn 🙂
    Maar vers gebakken brood zo heerlijk en de geur die verspreid wordt heerlijk. Doe voor mij maar een broodje erbij 🙂 🙂

    Aum Shanthi

    Liked by 1 person

    1. Oh hé, als ik nu wat meer tijd had, had je ze allang gehad (of klonk dat als een smoesje haha). Ja ik houd enorm veel van die geur. Haha je bestelling word zo alsmaar groter 😉

      Liked by 1 person

      1. Haha en daarna gaan we natuurlijk voor A3 😉 Normaliter word er aan deuren niet verkocht, dus dat zal wel een stemmetje in mijn hoofd zijn die het bezorgproces nog tegenwerkt 😉

        Like

      2. Als school niet zoveel huiswerk opgaf, had ik tijd genoeg om te bakken. Dan zou ik al naar de supermarkt moeten om kant en klare te halen. Of dat nu zo leuk is 😉

        Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s