Hey Creabea’s,
Ik vind het heerlijk om te bakken, en bak dus allerlei lekkernijen. Maar ik maak ook weleens mijn eigen brood. Niets zo lekker, als je eigen versgebakken brood. Maar hoe ik dat maak? Dat ga ik je vandaag vertellen!
Benodigdheden:
- 250 gram wit meel of patentbloem
- 250 gram volkoren meel
- 7 gram gist (instant gist of gedroogde gist) (2 theelepels)
- 10 gram suiker (2 theelepels)
- 10 gram zout (1 theelepel)
- 20 gram boter
- 300 ml lauw water
Materiaal:
- Weegschaal
- Grote mengkom
- Maatbeker
- Maatschepje of theelepeltje
- Theedoek
- Bakplaat, liefst afgedekt met bakpapier
- Keukenwekker (of timer op je mobiel)
Doe alle droge ingrediënten in de grote mengkom. Roer vervolgens alles door elkaar en voeg het lauwe water toe.
Kneed de massa met je handen. Het deeg wordt steeds meer gelijk, en als het goed is ook steeds minder plakkerig. Blijft het te veel aan je handen plakken, strooi dan wat extra meel over je handen. Als niet al het meel wordt opgenomen in de massa, voeg dan een paar druppels water toe. Kneed tenminste 5 volle minuten door.
Uiteindelijk is het deeg min of meer een bol. Leg het in de mengkom, en bedek het met een hand- of theedoek. Zet het op een plek naar waar de warmte op kamertemperatuur is. Zet de kookwekker op 40 minuten voor de eerste rijs.
Na (tenminste) 40 minuten strooi je een heel klein beetje meel op het aanrecht. Pak de gerezen bol deeg uit de kom en druk die op het aanrecht plat, zodat een soort lap ontstaat.
Vouw die driedubbel, en dan in de andere richting nog een keer dubbel. Druk het deeg weer zo plat mogelijk. Vouw het weer driedubbel, min of meer in de vorm van een brood. Leg dit op het bakpapier op de bakplaat. Zorg dat de ‘naad’ aan de onderkant komt. Leg de theedoek weer over het deeg en laat het weer 40 minuten staan voor de tweede rijs. Verwarm de oven voor op 210 graden (elektrische oven).
Schuif de bakplaat met het brood in de hete oven. Zet de kookwekker weer op 40 minuten. Haal het brood vervolgens uit de oven en laat het op een rooster afkoelen en uitdampen, gedurende nog eens 40 minuten. En dan is het eindelijk tijd om het brood aan te snijden en lekker op te eten!
Bak jij weleens je eigen brood?
Liefs, Demi ❤
Volg mij ook op Facebook, Twitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)
Oh wat onwijs leuk! Ik wist niet dat het zo makkelijk was ^^
LikeLiked by 1 person
Ik denk dat je veel broden zult bakken vanaf nu 😉 Liefs
LikeLike
Dagelijks sta ik voor de deur om te kijken of de koekjes geleverd zijn 🙂
Maar vers gebakken brood zo heerlijk en de geur die verspreid wordt heerlijk. Doe voor mij maar een broodje erbij 🙂 🙂
Aum Shanthi
LikeLiked by 1 person
Oh hé, als ik nu wat meer tijd had, had je ze allang gehad (of klonk dat als een smoesje haha). Ja ik houd enorm veel van die geur. Haha je bestelling word zo alsmaar groter 😉
LikeLiked by 1 person
Ja zeg dat wel binnen kort heb ik een volledige bestelling op a4 staan:-)
Weer een lege voordeur hahahahahahaha
Aum Shanthi
LikeLiked by 1 person
Haha en daarna gaan we natuurlijk voor A3 😉 Normaliter word er aan deuren niet verkocht, dus dat zal wel een stemmetje in mijn hoofd zijn die het bezorgproces nog tegenwerkt 😉
LikeLike
Je kan het ook laten leveren met post NL hahahahaha
Aum Shanthi
LikeLiked by 1 person
Als school niet zoveel huiswerk opgaf, had ik tijd genoeg om te bakken. Dan zou ik al naar de supermarkt moeten om kant en klare te halen. Of dat nu zo leuk is 😉
LikeLiked by 1 person
Oh lekker lekker lekker! 😀
LikeLiked by 1 person
Exact mijn woorden! Liefs
LikeLike
Ik denk dat ik dat dit weekend even ga doen 🙂
LikeLiked by 1 person
Veel plezier en eet smakelijk! Liefs
LikeLike
Ik heb ooit voor een high tea zelf brood gebakken. Ik kreeg hele positieve reacties erover! ^^
LikeLiked by 1 person
Wat super leuk! 😀 Liefs
LikeLike
Super handig receptje!
LikeLiked by 1 person
Leuk om te horen! Liefs
LikeLike
Leuk en lekker! 😀
LikeLiked by 1 person
Ja hé 😀 Liefs
LikeLike