Article

Hoe werkt een horror verslaving?

Hey Creabea’s,

Ik ben dol op horror, en je zou kunnen stellen dat ik wellicht een beetje verslaafd eraan begin te raken. Ik kijk daarom ook graag naar short films op YouTube, al is de helft eigenlijk geeneens horror te noemen. Dankzij mijn klasgenoot en mede horror fan, ontdekte ik een YouTube kanaal genaamd Crpyt TV die hier wel echt heel goed in is. Maar daar ging dit artikel niet over, want hoe werkt zo’n horror verslaving nu eigenlijk?

Man Wearing Black and Blue Mask Costume

Opgekropte emoties

Ooit werd ontdekt dat mensen een bijzondere aantrekkingskracht hebben tot enge, gewelddadige verhalen. Dit heeft te maken met het kwijtraken van onze eigen opgekropte emoties. Klinkt goed (en het is ook nog eens veel goedkoper dan therapie).

Nieuwsgierigheid

Mensen zijn van nature heel erg nieuwsgierig. We willen vrijwel alles weten en zijn gek op een beetje shock. Overigens niet van Sparky hoor.

Inlevingsvermogen

Sommige mensen vinden het interessant om naar horrorfilms te kijken, omdat ze op die manier een beeld krijgen van de emoties en gedachtegang van iemand die extreem gedrag vertoont. Dit verklaart waarom we geboeid naar documentaires kijken waarin we de hoofden van moordenaars zien. Niet omdat we zelf gek zijn, maar omdat de emoties en het gedrag van deze personen juist zo anders zijn dan bij onszelf. En dat is een grote verwondering.

Adrenaline

Ja, spanning, ook daar genieten we van. Als je een horrorfilm kijkt, kom je oog in oog te staan met angsten. Dit kan een echte rush geven. Een horrorfilm die goed is opgebouwd met jumpscares, speelt daar heel goed op in. Je begint rustig, werkt toe naar een super spannend hoogtepunt, laat de angst los en werkt vanaf daar weer toe naar een (goed) einde. Dat einde zorgt voor een opgelucht gevoel en dat voelt héél erg lekker. Maar zou horror juist niet slecht moeten aflopen? Hmm…

Brown Pumpkin Halloween Decor and Gray Skull at Grass Field

Verslavend effect

Men ontdekte waarom we altijd meer en meer horrorfilms willen kijken. Dit heeft te maken met het effect op zowel je lichaam als je emoties. Terwijl je kijkt gaan je hartslag en je bloeddruk omhoog. Ook je ademhaling gaat sneller. Als de film eenmaal voorbij is, blijft deze opwinding nog even bij je, met als resultaat dat alle positieve emoties veel intenser zijn dan normaal. Omdat dit gevoel zo lekker is, wil je altijd meer, meer, meer. Je snapt het: een horrorfilm-verslaving is real.

Enthousiast

Je hoeft trouwens écht geen psycho te zijn om te genieten van de meest enge films. Wij mensen kunnen eigenlijk overal opgewonden van raken. Niet in seksuele zin hoor, maar we kunnen wel écht overal enthousiast van worden. Zelfs van dingen die over het algemeen als ‘negatief’ worden gezien. Dat vinden we dan juist leuker, omdat het eerder als ‘verbod’ wordt gezien.

Sensatie zoeken

Er bestaan verschillende persoonlijkheidstypes, waarvan sommige in de categorie sensatie-zoekend kunnen worden geplaatst. Deze mensen hebben behoefte aan spanning. Gezocht wordt naar hogere niveaus van opwinding en ze voelen zich het allerbest wanneer ze geprikkeld worden. Om precies dezelfde reden zijn er mensen die gek zijn op speed (hard rijden), bergbeklimmen of bungeejumpen.

Gerechtigheid

Mensen lijken te genieten van geweld in horrorfilms. Vooral wanneer we vinden dat degene die dit overkomt, dat ook daadwerkelijk verdient. Dat is natuurlijk bij de meeste films niet het geval, maar het verklaart zeker waarom we films waarin wraak wordt genomen zo leuk vinden.

apartment, cabinet, chair

Calorieën verbranden

Behoor jij tot het type mens dat liever Netflix kijkt in plaats van actief bezig is? Dan heb ik goed nieuws voor je. Met het kijken van horrorfilms kun je namelijk ook calorieën verbranden! En dan heb ik het niet over een calorietje of twee waar je absoluut niets mee opschiet. Dat horrorfilms kijken de verbranding op gang helpt, komt doordat deze films ontzettend spannend zijn. Vooral films met veel jumpscares werken goed, omdat deze je polsslag verhogen en ervoor zorgen dat je bloed sneller door je lichaam wordt gepompt. Maar dan moet je wel de gehele film uitkijken, en niet halverwege je handen voor je ogen doen of op Instagram scrollen. Dat wordt vast een uitdaging…

Je bent dus absoluut niet gek wanneer je horror verslaafd bent, maar juist compleet normaal! Als dat geen opluchting is!

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertisement

24 thoughts on “Hoe werkt een horror verslaving?

  1. Ik ben ook echt verslaaaaafd aan horrorfilms, al vind ik dat er de laatste tijd niet echt heel goede films zijn uitgekomen. Ik vind de films op zich wel goed, maar vind ze niet zo eng als ik gehoopt had (Bv. the nun).. Heb jij hier ook last van of ligt het echt aan mij? 😀

    Liked by 2 people

    1. het tijdperk van goede horrorfilms is idd wel voorbij he.. ze zijn allemaal wel mwahh.. Al vond ik Halloween wel leuk! Maar dat kan ook komen, omdat ik gewoon een fan ben van die oude Halloween film. Bij het horen van het deuntje in de bioscoop, kreeg ik gewoon kippenvel 😀 zo gaaf!

      Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s