Artikel

Is alleen het uiterlijk belangrijk?

Eigenlijk klopt de titel niet helemaal, het is niet heel persoonlijk, want ik denk dat wel meer mensen zich dit afvragen. Maar het is wel persoonlijk in de zin van dat ik er vaak mee te maken heb. Mensen kijken direct naar je uiterlijk, uitstraling en houding. Voor een sollicitatiegesprek snap ik dat nog, want een onverzorgd iemand roept toch vraagtekens op. Maar tijdens een feestje, of eerste schooldag, hoor je toch niet gelijk te oordelen op het uiterlijk?

Ikzelf heb een hekel aan oordelen voordat ik iemand ken, ik doe dit dus niet. Tuurlijk heb ik gedachtes, maar ik doe er niets mee. Ik vind het belangrijk mensen te leren kennen, te weten wat hun verhaal ergens achter is. Mensen kijken soms boos of somber, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze zo zijn. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: Als je interesse toont in iemand en vraagt, voelt diegene de waardering en aandacht, en zal diegene sneller openen.

Natuurlijk zijn er dingen die je niet wilt vertellen, maar dan hoef je niet gelijk on-sociaal (eigenlijk asociaal) te zijn. Mensen drukken steeds sneller een stempel op het feit dat je iets niet wilt vertellen, of zwart-wit denkt. Je hoeft niet gelijk negatief te zijn als je nadenkt over je toekomst, en dingen verstandig wilt aanpakken. Waarom kunnen mensen elkaar zo moeilijk accepteren? Mensen kijken zo snel gruwend naar mensen die niet in hun vriendenkring passen, afstotend eigenlijk. Je voelt je gelijk een buitenstaander, ongewenst.

Ik kan vrij snel zien wat voor persoonlijkheid iemand heeft, dat heb ik mezelf aangeleerd. Maar ik ben eerlijk als ik zeg, dat ik het lang niet altijd goed heb. Ik doe er dan ook verder niets mee, omdat ik anders zou oordelen, en daar ben ik fel tegen. Ik kijk iemand aan, analyseer de ogen en neem dat in me op. Verder doe ik er niets mee, ik houd het gewoon in mijn achterhoofd. Helaas doen veel dit wel bij mij, en ik doe mijn best dat te negeren, maar dat mensen geen moeite nemen je echt te leren kennen, doet me ergens wel zeer. Daarom ben ik zo blij dat ik redelijk anoniem blog. Je hoeft geen gezicht te zien, zolang de woorden maar oprecht zijn, recht uit het hart. En dat is wat voor mij telt, want ik ben door het bloggen te weten gekomen, dat mijn innerlijk en karakter eerlijk, oprecht en puur is, zoals ik wil dat men me ziet.

Er zijn mensen die dik zijn, en mensen die dun zijn. Maar weet je, als je gezond eet, sport en je goed voelt, hoort niemand te zeggen dat je ongezond leeft door de vorm van je lichaam. Er zijn mensen die niet aankomen, er zijn mensen die niet afvallen, maar daar kunnen ze zelf niets aan doen. Denk goed na voor je oordeelt, want lang niet iedereen beseft hoe erg je mensen kwetst, als je ze afschermd door wat je ziet. Luister naar wat je hoort, en laat dan je hart spreken. Het uiterlijk moet niet het belangrijkste zijn, never.

Als je ook bijvoorbeeld een relatie wilt, moet je niet alleen kijken naar het uiterlijk. Is het fijn om een super knappe jongen te hebben, die jou behandeld als oud vuil, en als een van de zoveel? Of heb je liever een jongen die puistjes heeft, maar die ontzettend lief voor je is en je behandeld als zijn vriendin, openhartig en liefdevol. Ik wil daarom de volgende boodschap meegeven: Luister eerst naar het verhaal, voor je oordeelt over wat je ziet.

Ben jij weleens zo behandeld als in bovenstaande situaties?

Liefs, Demi ❀

Advertenties

48 gedachten over “Is alleen het uiterlijk belangrijk?

 1. Ik vind het wel vervelend dat uiterlijk zo een grote rol speelt in het dagelijks leven. Zo is uit onderzoek gebleken mooie kinderen meer positieve aandacht krijgen op school en daarbuiten en daardoor later ook meer zelfvertrouwen hebben. Ook worden aantrekkelijke mensen sneller aangenomen/verdienen soms zelfs meer. Dat is best gek, toch?

  Liked by 1 persoon

 2. Heel mooi artikel. Als ik eerlijk ben ja ik let op het uiterlijk, want dat is een standaard reflex van mij. Ook let ik op het innerlijk en als het uiterlijk mooi is, maar het innerlijk niet dan vind ik de persoon als een stuk minder mooi worden, want ook hoe je je gedraagt telt voor mij als het totale uiterlijk. Ben je een mooi iemand, maar gedraag je je als een bitch en ben je heel gemeen dan vind ik die persoon een stuk minder mooi.

  Liked by 1 persoon

 3. Over het algemeen ben ik het met je eens, maar ik denk dat je sommige vooroordelen niet kunt stoppen en dat zelfs nuttig kunnen zijn. Neem als voorbeeld : het is nacht en je fietst terug naar huis in je eentje. Verderop zie je een groep jongeren de weg blokkeren die je niet kent. Je vooroordeel zegt dat dit foute boel is en je beter de weg rechts in kan slaan straks. Wat doe je dan? Dit zijn misschien extreme voorbeelden hoor, maar ik bedoel er mee te zeggen dat men uiterlijk ook erg gebruikt om te bepalen of iemand veilig is en bij jou persoonlijkheid past. Ik zou ook minder snel op iemand afstappen die er bijv heel gelovig uit ziet. Niet omdat ik niet denk dat hij of zij aardig is, maar omdat ik denk dat het niet mijn type persoon zal zijn. En soms is dat jammer inderdaad, maar ik denk dat je het niet altijd tegen kan gaan en je er heel onbewust in handelt soms.

  Liked by 1 persoon

  1. Daar heb je zeker gelijk in, maar ik bedoelde het inderdaad meer voor bijvoorbeeld klasgenoten of als je in een rij staat. Maar je hebt zeker gelijk hoor, want ik kan wel kijken naar types die niet te vertrouwen zijn, dus dat is zeker waar. Liefs

   Liked by 1 persoon

   1. Ja klopt, ik probeer ook mn vooroordelen aan de kant te schuiven. Ik denk alleen dat het natuurlijk is om naar de types te trekken die bij jou passen en die qua uiterlijk op jou lijken. Wat natuurlijk niet betekend dat je anderen dan maar als oud vuil kan behandelen.

    Liked by 1 persoon

   2. Nee daar heb je zeker gelijk in, ik zoek inderdaad ook types uit, maar niet zozeer op uiterlijk. Ik heb nu eenmaal gekke, humoristische vrienden, en die passen bij mij ^^ Liefs

    Like

 4. ik vind dat je eerst iemand moet leren kennen en niet zomaar oordelen over iemands uiterlijk… ik heb het vooral meegemaakt op de middelbare school… 😦 goed artikel meid! x

  Liked by 1 persoon

 5. Mooi geschreven! Uiterlijk staat bij veel mensen op de 1e plek.. Het is natuurlijk ook het eerste wat opvalt, maar wat ik het mooiste vind aan iemand is de uitstraling. Iemand kan nog zo knap zijn, maar als iemand een norse uitstraling heeft is het echt een no-go!

  Liked by 1 persoon

 6. Mooi stukje Demi. Weet je wat het is, de waarneming is de eerste indruk die je van iemand hebt. Waarneming is heel belangrijk om bijvoorbeeld gevaar te bespeuren; ken je die ‘ongure types’ waar je liever niet langs loopt? Verder ben ik wel volkomen met je eens dat je niet iemand moet afrekenen op zijn/haar uiterlijk. Leer een persoon kennen, het uiterlijk is slechts een omhulsel. Overigens, ik ben zelf op mijn 12e uitgeroepen tot het lelijkste meisje van de klas… Doet nu nog zeer.

  Liked by 1 persoon

   1. Naar hΓ¨. En het ‘mooiste’ is nog dat zo iemand die dat zegt daarna rustig doorgaat met z’n leven, terwijl wij, ik, er 10 jaar later nog steeds mee zit. Niet altijd hoor, maar het doet wel zeer om het op te brengen. Moet eerlijk zeggen dat ik een paar jaar terug een van de meisjes die mij het zo zwaar maakte in de brugklas in de bus had gezien… Ze durfde me niet aan te kijken. De hele rit heb ik haar aangestaard, en het voelde zo goed dat ik haar recht in de ogen kon kijken, sterk, en zij mij niet.

    Liked by 1 persoon

   2. Haha, vuile blik kan ik niet. “Kijk ik te lief voor.” Mensen vinden mij eerder schattig dan een bitch, haha. Gelukkig heb ik afgelopen jaar heel erg voor mezelf op leren komen en ook een collega van me ziet mijn groei daarin. Komt wel goed dus. πŸ™‚

    Liked by 1 persoon

Een reactie plaatsen

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s