Tips & Tricks

De juiste lichaamstaal in iedere situatie

Je moet binnenkort een presentatie houden, hebt een date of een belangrijk (sollicitatie)gesprek. Je oefent dan wellicht vaker dan je lief is hoe en wat je gaat zeggen. Alleen, wist je dat je lichaamstaal daarbij vele malen belangrijker is dan de woorden die uit je mond komen? Ik heb een korte cursus voor je om dit allemaal te handelen als een pro!

SPREKEN VOOR EEN GROEP

Voor sommigen is spreken voor een groep onwijs eng. Je laat door middel van je lichaamstaal blijken dat je nerveus bent, en daar kun je niets aan doen. Maar je kunt toch een beetje smokkelen met je lichaamstaal om jezelf zelfverzekerder over te laten komen.

Hoe je dat doet? Neem een open houding aan. Als je zenuwachtig of onzeker bent, ben je geneigd jezelf klein te maken. Zorg daarom dat je rechtop staat, je schouders een stukje naar achteren en je kin iets omhoog. Zet je voeten stevig naast elkaar.

Maar dan je handen. Een handig trucje is steepling: maak een driehoek met je handen door al je vingertoppen tegen elkaar aan te houden. Dit staat voor kennis en zelfverzekerdheid.

BELANGRIJK (SOLLICITATIE)GESPREK

Wat de reden van je gesprek ook is, zenuwen zijn er altijd. Die zenuwen wil je natuurlijk verbergen. Of liever nog: de baas zijn. Met je lichaamstaal kun je niet alleen anderen, maar ook jezelf voor de gek houden.

Door een houding aan te nemen die veel ruimte inneemt, verhoog je je testosteronniveau en verminder je de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Ga zitten en laat één arm op de armleuning rusten. De andere laat je langs de rugleuning hangen en je benen kruis je over elkaar, met je enkel op je knie. Allebei je ellebogen op de stoelleuning leggen is ook een goeie houding.

DATE

Tijdens een date wil je niet alleen jezelf op de kaart zetten, maar wil je ook weten of de ander de moeite waard is. Een open houding is daarom enorm belangrijk. Ook is je hoofd schuin houden een goeie. En natuurlijk glimlachen.

Ook door de lichaamstaal van de ander na te doen, gaat hij of zij je leuker vinden. Dit heet ook wel spiegelen. Maar, ga niet na-apen. Te overdreven spiegelen kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Het is wel bewezen dat mensen hun gesprekspartner aardiger vinden wanneer er een beetje gespiegeld wordt. Haalt hij/zij bijvoorbeeld een hand door het haar? Dan kun jij een plukje haar achter je oren doen. Of andersom.

Let op de afstand tussen jullie. Komt je date dichterbij zitten of zitten jullie naar elkaar toe gebogen? Dan is er een klik. Dat is tevens waarneembaar met kleine aanrakingen. En leunt de kin van de ander op zijn/haar hand, dan betekent dat ook interesse. Heeft hij/zij de handen in de zakken? Dat kan betekenen dat je date niet geïnteresseerd is. En let op de voeten. Wijzen ze in jouw richting, dan zit je goed. Maar wijzen ze richting de uitgang, dan wil je date de date laten eindigen.

Let jij op je eigen lichaamstaal? Of laat je het vaak gewoon gebeuren?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Bron photos: Pexels

14 thoughts on “De juiste lichaamstaal in iedere situatie

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s