Article

Hoe bescherm je je privacy? De do’s en don’ts

Het is onwijs belangrijk om af en toe stil te staan bij de stand van zaken wat privacy betreft. Dit geldt voor zowel on- als offline. Immers doen we onwijs veel online en hebben we allerlei functies aanstaan. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met alle informatie die apps verzamelen? Hoe bescherm je jezelf? Ik heb een aantal do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet!

Don’t: 

1. Overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken

Door overal hetzelfde wachtwoord in te vullen, ben je gemakkelijk te hacken. En heeft iemand dan eenmaal toegang, dan kan hij of zij ook in al je andere accounts kijken. Een wachtwoord gebruiken met veel tekens zal ook niet werken. Het beste is een wachtwoord te bedenken dat bestaat uit een zin.

2. Te veel informatie posten

Niet iedereen hoeft alles over je te weten. Een inbreker wil bijvoorbeeld graag weten wanneer jij op vakantie bent, maar dit moet je nooit doen! Wil je toch iets delen, maak dan bijvoorbeeld een beste-vrienden-lijst op Instagram, of kies welke vrienden je post kunnen bekijken in de privacy settings op Facebook. Zo kunnen alleen de mensen die jij toestemming geeft je stories en feed bekijken.

3. Geen openbare Wi-Fi gebruiken

Log nooit in met je DigiD terwijl je gebruik maakt van een openbaar netwerk. Maak ook nooit geld over wanneer je op dit netwerk zit. Gebruik liever een beveiligd netwerk of je eigen verbinding/abonnement.

Do: 

1. Beveilig je account met een slotje

Op Instagram en Twitter kun je bij instellingen je account op privé zetten. Zo voorkom je dat random mensen je gaan volgen én heb je controle over wie jouw feed ziet. Ook slim: de tweestapsverificatie. Met deze verificatie kun je alleen maar inloggen op jouw account, wanneer je ook de SMS-code invoert die je per telefoon binnenkrijgt. Activeer deze functie onder het kopje ‘beveiliging’.

2. Doe je activiteitsstatus op Instagram en WhatsApp uit

Wil je niet dat mensen kunnen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest? Ga dan via instellingen naar het kopje ‘privacy’ en zet je ‘activiteitsstatus’ of ‘laatst gelezen’ uit. Enige nadeel: jij kunt ook niet meer zien wanneer jouw volgers/contacten voor het laatst online zijn geweest.

3. Hou je socials gescheiden 

Link niet al je social media met elkaar. Voorkom dat je Instagram volgers je Facebook feed kunnen bekijken en andersom, indien je dat niet wil.

Hoe zorg jij ervoor dat je privacy zo goed mogelijk beschermd blijft?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Bron photos: Pexels

18 thoughts on “Hoe bescherm je je privacy? De do’s en don’ts

   1. Als ik het boek uit had dan is het verdomd makkelijk ongeacht je goede veiligheid.
    We mogen niet vergeten iedere site dat je opent ben je gekend.

    Aum Shanthi

    Liked by 2 people

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s