Recipes

Maak je eigen chocoladecrème met gezouten karamel!

Vind jij chocolade hemels? Dan is dit recept speciaal voor jou! Het is lekker en vraagt niet veel voorbereiding. Dus ideaal als dessert na je diner! Of bijvoorbeeld als toetje voor een date bij jou thuis. Hoe dan ook, je vindt vast wel een perfecte gelegenheid om dit op te eten 😉

Dit heb je nodig:

Voor de chocoladecrème:
– 1 vanillestokje
– 150 gram vanillesuiker
– 20 cl koude volle melk
– 30 cl vloeibare room
– 5 eidooiers
– 170 gram pure chocolade (minimaal 64% cacao)

Voor de stukjes karamel:
– 150 gram kristalsuiker
– 2 snufjes zout

Benodigdheden:

– Zeef
– Keukenthermometer

Zo maak je het:

1. Bereid de chocoladecrème: snij het vanillestokje doormidden (in de lengte) en schraap met het uiteinde van de mes de zaadjes eruit. Meng vervolgens de vanillezaadjes met de vanillesuiker (50 gram)

2. Doe de melk, de room en het lege vanillestokje in een pan en breng alles aan de kook. Zodra het kookt doe je het gas uit en laat je het 30 minuten intrekken.

3. Meng in een schaal de eidooiers met de vanillesuiker (100 gram) en klop totdat het mengsel lichter wordt en in volume ‘verdubbelt.’

4. Giet de getrokken melk door een zeef over de met suiker opgeklopte eieren en giet daarna alles terug in een nieuwe pan.

5. Laat het mengsel al roerend op laag vuur koken. De crème moet aan de spatel blijven hangen en de crème mag niet terugveren wanneer je je vinger door het mengsel beweegt (de crème is dan 83 °C wanneer je dit meet met de keukenthermometer).

6. Giet de crème in een schaal. Voeg de in stukjes gehakte chocolade toe aan de crème en roer alles goed door. Zorg dat de stukjes chocolade smelten en de crème overal gelijk is qua dikte en vorm.

7. Verdeel de crème over kleine schaaltjes en zet ze vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.

8. Bereid ondertussen de karamelstukjes: leg een vel bakpapier op een snijplank en strooi de suiker in een kleine (koeken)pan. Laat het op middelhoog vuur koken tot het verandert in goudbruine karamel.

9. Giet de karamel uit op het bakpapier en strooi het zout erover. Laat dit vervolgens stollen.

10. Hak de karamel in stukjes en strooi het over de schaaltjes met crème. Klaar is het toetje!

Ben jij een chocoladeliefhebber? Of juist niet?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

14 thoughts on “Maak je eigen chocoladecrème met gezouten karamel!

Een reactie plaatsen