Tips & Tricks

Zo kun je voorkomen dat je fiets gestolen wordt

Nederland is nu eenmaal een land waar bijna iedereen een fiets in zijn/haar bezit heeft. Er zijn in ons kleine kikkerlandje meer fietsen dan mensen te vinden en we fietsen in totaal 5 miljard kilometer per jaar! omdat er zoveel fietsen zijn, is het fenomeen ‘fietsendief’ niet onbekend bij ons. Uit cijfers blijkt dat er dagelijks meer dan 1000 fietsen gestolen worden in Nederland. Maar hoe voorkom je dat jouw fiets wordt gejat? Ik heb daar wel wat tips voor!

1. Extra slot en weten hoe je die gebruikt

Natuurlijk moet je een extra kettingslot gebruiken, maar gebruik je hem ook goed? Je moet hem namelijk hoog en flexibel vastmaken. Als het slot op de grond ligt, breken dieven het slot open met behulp van de grond. Dat doen ze doordat ze extra kracht uitoefenen op de grond. Een in de lucht hangend slot openmaken is daarentegen een stuk lastiger. Ook geldt: hoe dikker de ijzeren ketting van het slot, hoe beter.

2. Een fiets die niet te verplaatsen is

Helaas is het niet altijd mogelijk, maar het blijft verstandig om je fiets ergens aan vast te maken met behulp van je extra kettingslot. Ken jij de truc ‘koud zetten’? De dief verplaatst jouw fiets een paar meter verderop, met als gevolg dat jij hem niet meer terugvindt en denkt dat ie al gestolen is. De dief komt op een later moment terug om je fiets in alle rust mee te nemen. Het is zelfs nog beter om het kettingslot door het voorwiel en het frame te plaatsen. Zo is het ook nog eens onmogelijk om jouw fiets zonder voorwiel mee te nemen 😉 Want ja, soms stelen ze alleen bepaalde onderdelen.

3. Smartphone hulp

Deze tip is ideaal voor degenen die vergeten hun fiets op slot te zetten of de fietssleutel verliezen. Er zijn namelijk moderne varianten die op slot gaan zonder sleutel! Deze automatische ringsloten zijn verbonden met je smartphone. Zodra je wegloopt gaat het slot dicht en je ontvangt een melding als jouw fiets wordt verplaatst. Als je weer in de buurt komt van je fiets zal hij van het slot afgaan en kun je naar huis.

4. Fiets laten graveren 

Laat je postcode en huisnummer in de stang van je fiets graveren. Hierdoor is het meteen zichtbaar dat de fiets een eigenaar heeft en dat schrikt boeven (meestal) af. Het graveren wordt subtiel gedaan en het valt op het eerste gezicht niet op. Maar je kunt je fiets ook laten registreren op basis van het framenummer.

5. Ventiel op de juiste plek 

Zorg dat het ventiel vlakbij het slot zit. Deze tip werkt vooral met een ringslot, maar kan ook met een extra slot. Als een dief probeert het slot open te knippen, is er een kans dat het ventiel kapotgaat. En zonder ventiel loopt de band leeg. Helaas dief, nu heb je er niets meer aan. Eigen schuld, dikke bult.

6. Verzeker je fiets tegen schade en diefstal

Natuurlijk is niet elke fiets het geld waard, maar bij een nieuwe fiets is het wel een aanrader om hem te verzekeren. Dit kun je bij de fietsenwinkel laten doen.

Is jouw fiets weleens gestolen?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

16 thoughts on “Zo kun je voorkomen dat je fiets gestolen wordt

 1. Denk dat dit overal gebeurd. En ja ook ik werd ermee geconfronteerd. Slot gegraveerd was hij. Aangifte gedaan bij politie. Ze hadden hem na een maand gevonden meer men kon er geen fiets meer van maken. Vandalisme

  Aum Shanthi

  Liked by 1 person

 2. Wat zijn het goeie tips.
  Bij me hebben ze wel geen fiets gestolen maar wel 2x mijne brommer.
  Nu rijd ik steeds naar mijn werk met mijne elektrische fiets en die zet ik super goed op slot.

  Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s