Recognisable

Deze dingen kunnen je slaap drastisch verstoren

We weten inmiddels allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is voor een goed en gezond leven. Maar het zal niet lukken om iedere nacht goed te slapen. Iedereen heeft weleens een onrustige nacht. En dat kan een aantal oorzaken hebben. Ik zal er een aantal schetsen!

1. Kamertemperatuur

Het is natuurlijk heel fijn om in een warme kamer te liggen, maar het kan je ’s nachts ook wakker houden. Door een te hoge – of te lage temperatuur slaap je onrustig en is je ritme verstoord. De beste kamertemperatuur voor een goede nachtrust ligt tussen de 18-22 graden. Een beetje frisse lucht in je kamer doet ook wonderen!

2. Je gaat ‘s nachts uit bed voor een snack

Helaas heeft je lichaam behoefte aan een ritme en dat wordt verstoord als jij ’s avonds laat nog wat gaat eten. Met een volle buik slaap je misschien sneller (het maakt je immers moe), maar ook onrustig omdat je maag druk aan het verteren is.

3. Je sport niet

Bewegen kost energie en daar word je moe van. Hierdoor kun je veel beter slapen, want je lichaam heeft behoefte aan die rust.  Je lichaam verbrandt zelfs calorieën als je slaapt!

4. Tijd checken

Soms schrik je zomaar wakker of moet je naar de wc. Vaak kijk je dan even snel naar de tijd, om te zien hoelang je nog kunt slapen. Dit zorgt ervoor dat je hersenen aan het werk gaan en uit de slaapmodus worden gehaald.

5. Beeldschermen

Of het nu je telefoon, laptop, tablet of televisie is: het blauwe licht van een beeldscherm maakt je minder slaperig. Probeer daarom een uurtje voordat je gaat slapen afstand te nemen van je scherm. Lees bijvoorbeeld liever een spannend boek.

6. Gezicht wassen met koud water

Hier word je juist klaarwakker van! Je lichaam schrikt namelijk door de kou. Maar let op: té warm water is ook niet goed. Was je gezicht daarom liever met lauwwarm water.

7. Je slaapt té lang uit

In het weekend is het verleidelijk om lekker lang te blijven liggen. Het is alleen niet goed voor je nachtrust. Je lichaam raakt gewend aan het ritme van het vroege opstaan en als je dat in het weekend ineens niet doet, raakt het in de war. Hierdoor kom je niet alleen ‘s avonds moeilijker in slaap, maar is het ook lastiger om de rest van de week vroeg op te staan.

8. Je telefoon dichtbij je bed

Berichtjes die je ’s nachts ontvangt en ’s ochtends leest, maken je onbewust toch wakker. Je hersenen krijgen namelijk prikkels binnen van de lichtjes en geluidjes die van je telefoon afkomen. Zet je telefoon daarom op stil en leg hem ver weg. Het liefst aan de andere kant van je slaapkamer.

Ken jij onrustige nachten? Zo ja, wat doe jij dan?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

14 thoughts on “Deze dingen kunnen je slaap drastisch verstoren

  1. Dit ken ik heel weinig.
    En als ik uit bed moet is het vaak om het kleine kamertje te bezoeken omdat ik teveel frisdrank gedronken heb. 😂😂😂

    Aum Shanthi

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s