Tips & Tricks

Heb je last van geïrriteerde oorgaatjes? Dan heb ik tips voor je!

Tegenwoordig hebben veel mensen gaatjes in hun oren, sommigen hebben ze zelfs al van jongs af aan. Toch kun je na flink wat jaren ineens te maken krijgen met een jeukend oorgaatje, of zelfs een ontsteking. Maar daar heb ik wat tips voor, zodat het snel weer wegtrekt!

1. Oogzalf

Geïrriteerde oorgaatjes ontstaan door een klein wondje aan het oorgaatje zelf. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je met je oorbel in je sjaal blijft hangen. Het is bijna onmogelijk om zoiets te vermijden, maar met een goede behandeling kan het wondje snel genezen. Laat die vaseline staan en ga op zoek naar een tube oogzalf. Het werkt namelijk heel goed om de ontsteking van buitenaf aan te pakken.

2. Hygiëne

Hoe verleidelijk het ook is: je moet nooit krabben! De bacteriën op je handen kunnen het wondje nog meer infecteren. Wil je je oorbellen toch uitdoen? Was je handen dan eerst goed met zeep, voordat je je oren aanraakt.

3. Allergische reactie

Een ontsteking kan natuurlijk ook het gevolg zijn van een allergische reactie op het materiaal dat in je oren zit. Dit kan je herkennen aan gezwollen, rode (of blauwe) en jeukende oorgaatjes. Meestal kan die ontsteking met het juiste ontsmettingsmiddel en de correcte zalf behandeld worden en hoef je geen afstand te doen van je oorbellen. Vraag wel altijd aan de juwelier of apotheek welke zalf je precies moet gebruiken voor de beste behandeling.

4. Ander materiaal

Blijft de ontsteking aanhouden? Geen zorgen, je hoeft het gaatje niet dicht te laten groeien. Ga langs bij de juwelier en vraag naar oorbellen van een ander materiaal.

5. Investeer in een duurder paar oorbellen

De belangrijkste tip voor het kiezen van het juiste materiaal: koop niet een paar spotgoedkope oorbellen, maar investeer in een iets duurder paar bij de juwelier. Bij de juwelier kan je namelijk kiezen uit chirurgisch staal, titanium, zilver en geel of wit goud. Probeer op zijn minst zilver en vermijd liever titanium of chirurgisch staal, want dat veroorzaakt vaak de grootste irritaties.

6. Slaaproutine 

Je mag gewoon met je oorbellen in slapen, tenzij er veel parels of andere dingetjes aanhangen natuurijk. Je oorbellen altijd in- en uitdoen is namelijk niet zo’n slim idee, omdat er dan juist wondjes ontstaan. Die wondjes kunnen dan weer ontsteken, en dus ben je weer terug bij af.

Heb jij gaatjes? Heb jij weleens te maken gehad met geïrriteerde oren?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

18 thoughts on “Heb je last van geïrriteerde oorgaatjes? Dan heb ik tips voor je!

    1. Het verschilt ook inderdaad per persoon wat zij wel of niet aanraden. Tegenwoordig komt er wel steeds meer naar voren dat titanium de meeste allergische reacties veroorzaakt, mocht dat voorkomen!

      Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s