Article

Zorg voor jezelf wanneer je online afspreekt

Hey Creabea’s,

Afspreken met iemand die je online hebt leren kennen, kan gevaarlijk zijn. Maar een groot deel van ons leven speelt zich af op het internet, dus waarom zouden we geen vrienden kunnen maken óf zelfs verliefd worden? Het kan riskant zijn, maar het kan ook iets heel moois opleveren! Maar om er toch voor te zorgen dat alles goed verloopt, kun je beter eerst even deze tips doorlezen!

1. Catfish

Mensen kunnen zich online als iemand anders voordoen – ander geslacht, leeftijd, naam, foto. Je kent misschien wel het programma Catfish op MTV? Voorzichtig zijn dus!

2. Online ontmoetingsplek

Als je op een random forum met mensen praat, zal dat vaak niet goed aflopen. Kies voor een veiligere omgeving, zoals Facebook. Dat wil niet zeggen dat daar niets fout kan gaan, maar het is wel beter dan een openbare chatroom. Denk ook na voor je een vriendschapsverzoek op Facebook accepteert. Als je die persoon nog nooit hebt gezien en er geen gemeenschappelijke vrienden zijn, dan kun je diegene beter weigeren.

3. Analyseer informatie 

Vertelt je online vriend alleen oppervlakkige dingen en niks persoonlijks? Of klinkt het allemaal behoorlijk ongeloofwaardig? Of is er heel weinig bewijs over die persoon te vinden? Dat zijn signalen die je erop wijzen dat die persoon vermoedelijk een Catfish is!

4. Vraag een live-videogesprek

Op die manier kom je erachter of die persoon wel echt is. Via een videogesprek heb je bewijs dat het echt wel dezelfde persoon als op de foto is.

5. Pas op met wat je stuurt

Stuur geen pikante berichtjes of foto’s. Weet dat dit laatste ten eerste heel gevaarlijk is, omdat die foto’s verspreid kunnen worden. Denk ook aan de eventuele gevolgen wanneer jullie elkaar ontmoeten. Zulke foto’s en berichten kunnen namelijk verkeerd opgevat worden.

6. Ga niet alleen naar een afspraak

Zo is er iemand bij je in de buurt als het fout dreigt te gaan of als die persoon fake blijkt te zijn. Zorg er ook voor dat je ouders weten waar je bent!

7. Overdag afspreken op een openbare plek

Het slimste is om ergens af te spreken waar veel mensen zijn. Zoals in een druk café, op een markt, in een winkelcentrum. Spreek nooit af bij iemand thuis! Dat is dom en gevaarlijk!

8. Durf nee te zeggen

Als je elkaar ontmoet en je bent ergens niet van gediend, durf dan nee te zeggen. Voel je je niet op je gemak, ga dan weg. Wees gewoon voorzichtig!

Heb jij weleens te maken gehad met een Catfish?

Liefs, Deem ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

18 thoughts on “Zorg voor jezelf wanneer je online afspreekt

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s