Recognisable · School

In een groepje samenwerken is bijna niet te doen!

Hey Creabea’s,

Groepswerk kan ook vaak heel fijn zijn: immers is het hét perfecte moment om met je bestie samen te werken (of misschien wel met je crush). Het werk wordt (soms eerlijk) verdeeld. Maar dat is vaak meer waar we van dromen, of in ieder geval, wat we hopen. Want in het echte leven, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Vaak gaat het mis en ben jij vaak degene die alles zelf moet oplossen (en doen). Maar welke redenen zijn er dan, dat het samenwerken gewoon eigenlijk vaak eindigt in een flop?

1. Initiatiefnemer ontbreekt

Vaak begint het project met het feit dat men meer met elkaar praat, dan over de opdracht. Zo is er dus niemand die besluit om het voortouw te nemen en te beginnen met het bespreken. En dan besluit jij om het maar weer te doen, want ja, wie anders.

2. Die ene die de toegewezen taak verafschuwt

Als de taken (na zware discussies) dan eindelijk verdeeld zijn, is er toch één dramaqueen (of king) die bezwaar wilt aantekenen. Er wordt letterlijk geëist om een nieuwe taak, en daardoor sta je weer bij de startlijn. Je kan diegene op dat moment wel wurgen, maar dat levert alleen maar meer problemen op. Dus, doe toch maar niet.

3. Datum prikken onmogelijk

Het afstemmen van de agenda’s gaat niet zonder slag of stoot. Want jullie vinden echt géén gaatje om samen te komen. En dan kan iedereen op die ene vrijdagavond, dat jij een avondje gepland had met vrienden. En jij mag dat verzetten. Fijn.

4. Brainstormen via een groepsapp. ONMOGELIJK

Want als je die datum toch al niet kunt vinden, besluiten jullie om maar een groepsapp aan te maken op WhatsApp. En dat is veel lastiger dan je denkt. Want iedereen stuurt maar wat rond, en het gaat totaal niet over de opdracht. En als jij er een vraag over stelt, dan is iedereen ineens compleet stil. Goed gewerkt jongens, top.

5. Betweter meldt zich!

Er zit altijd één echte nerd in de groep. En voor diegene is niets goed genoeg. Diegene lijkt het altijd beter te weten dan alle anderen. En dus dwingt diegene dan ook zijn/haar ideeën af. En geloof mij, dat is dus écht niet waar.

6. Theepartijtje

En dan ben je eindelijk eens samen, kun je eindelijk eens werken, en dan moet het moeilijkste eigenlijk nog komen. Want iedereen praat door elkaar, over van alles en nog wat, maar niet over jullie opdracht.

7. De stille

En je hebt ook die ene groepsgenoot die zich stil houdt. Diegene heeft dan ook totaal geen mening en totaal geen inbreng. Je hoort constant alleen maar ‘oké, prima’, wanneer je vraagt of diegene het ergens mee eens is. Zucht, laat maar.

8. De eerste ideeën zijn niet opdracht waardig

En die ideeën zijn dus echt behoorlijk zinloos, want ze hebben niets, maar dan ook niets met de opdracht te maken. Laten we maar verder brainstormen, als dat tenminste nog zin heeft…

9. Hallo? Ik heb ook ideeën!

En dan heb jij ineens een super idee, dat dus wél gekoppeld kan worden aan de opdracht. Maar dan wil niemand naar je luisteren. Je probeert hun aandacht te trekken, maar nee hoor, niets. En dan spreekt een andere groepsgenoot ineens haar idee uit, en blijkt ze jou dus wel gehoord te hebben. Weg is jouw idee, gewoon simpelweg gestolen.

10. Ik mag jou niet, welkom…

En ja hoor, net die ene groepsgenoot waar je echt niet mee over weg kan, wordt in jouw groepje ingedeeld. Het lijkt net alsof je docent echt een hekel aan jou heeft. Het samenwerken is veel lastiger op deze manier, en de kans dat er echt een mooi resultaat uitrolt, is gewoon heel erg klein.

11. Werken? Wat is dat?

En dan na al het overleg, zijn jullie gewoonweg nog geen stap verder. Er wordt meer rondgedraaid en -gelopen dan gewerkt. Men besluit maar om op elkaar te wachten, en ja, dan gebeurt er natuurlijk niets. Want niemand doet iets! En dus, zeg maar gedag tegen jullie planning!

12. Follow the leader

En dan komt de deadline wel heel erg dichtbij. Dus besluit je om zelf maar het een en ander te gaan doen. En dus ben jij degene die alles alleen doet, met tegenzin. Want ja, liever iets inleveren dan niets.

13. ‘Kan ik nog iets doen?’

En dan heb je het af, vertel je dat aan je groepsgenoten, en dan krijg je de fantastische zin: ‘Kan ik nog iets doen?’ Eh, had dat even een paar dagen eerder gezegd!

14. Iedereen strijkt met de eer

En alles wat je nog een beetje blij kan maken, is de gedachte dat jij een hoger cijfer krijgt dan de rest. Maar nee hoor, je groepsgenoten doen net alsof zij nét zoveel werk hebben verricht, als jij. En dus krijgen zij precies hetzelfde cijfer. Oneerlijk to the max.

Wat voor ervaringen heb jij met groepswerk? Herken jij bovenstaande problemen?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

22 thoughts on “In een groepje samenwerken is bijna niet te doen!

 1. Ik werk ook liever alleen. Maar soms kan het niet anders om in een groepje te werken of werk uit te voeren. Dan is het gewoon belangrijk om te weten wat je aan elkaar hebt. En dat is door te praten met elkaar.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 person

   1. Klopt alleen mag niemand zoiets hebben van ik ben de leider naar mij ga je nu luisteren. Iedereen kan even leider zijn en ontvanger. Dat is juist samenwerken naar elkaar luisteren en ontvangen. Om het doel het werk goed te laten verlopen.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 person

   2. Dan scheelt er iets in de opstelling zoals men het noemt. En wilt er altijd een iemand de leider zijn. Dat niet echt goed is. En dan kan een les van de roos van leary wel eens helpen.

    Aum Shanthi

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s