Article

Muziek helpt echt tijdens het studeren

Hey Creabea’s,

Wat echt kan helpen om je te concentreren? Muziek luisteren. Ja, echt! Nader onderzoek naar muziek luisteren tijdens het studeren heeft uitgewezen dat het zeker een positief effect kan hebben op je cijfer. Maar dan moet je wel naar het goede genre luisteren! En laat ik daar nu net tips voor hebben!

  1. Een goede koptelefoon

Om op de meest prettige manier te luisteren (en zonder ophoping van oorsmeer of te dicht bij je trommelvliezen komen) is het wel zo fijn om dat met een goede koptelefoon te doen. Nu kan ik wel allerlei merken aanbevelen, maar de draadloze koptelefoon van JBL is vaak wel een hele goede aankoop! Het is de perfecte koptelefoon om je favoriete muziek mee te luisteren. Het dragen van een koptelefoon werkt overigens versterkend bij het concentreren. Door de noise cancelling heb je geen last van afleiding door andere geluiden van bijvoorbeeld herrie maken huisgenoten. Zo kun je dus ultiem genieten van de muziek en je daardoor dus weer veel beter concentreren. Maar zet de muziek natuurlijk niet op standje 10, want je kunt hem ook net zo goed zachtjes afspelen. Als een soort achtergrondmuziekje. Dat vermindert het concentratievermogen echt niet!

  1. Muziek bij wiskunde

Als je moet leren voor wiskunde, dan kun je het beste klassieke muziek luisteren met 60-70 beats per minuut. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je hiernaar luistert, je een beter cijfer kunt halen voor dit vak. (Had ik dat ten tijde van mijn middelbare schoolperiode maar geweten). Klassieke muziek helpt ook nog eens om langer te studeren en om meer informatie te onthouden.

  1. Muziek bij wetenschappelijke vakken (en talen)

Als je logisch moet nadenken, moet leren voor een wetenschappelijk vak (zoals biologie) of juist woordjes moet stappen, dan kun je het best[e luisteren naar muziek die je linker hersenhelft ondersteunt. Dat doe je met muziek van 50-80 beats per minuut. Die snelheid heeft namelijk een kalmerend effect op je geheugen. En bovendien helpt het je brein om nieuwe feiten te leren.

  1. Creatieve vakken

Als je voor tekenen of muziek moet studeren, dan kun je het beste naar emotionele rock- of popmuziek luisteren. (Yes! Dat is mijn genre muziek!) Hierdoor wordt namelijk de rechterhelft van je hersenen aangesproken, waardoor je creativiteit meer loskomt.

  1. Belangrijke aandachtspunten

Over het algemeen is het dus belangrijk dat je geen muziek luistert waar je zenuwachtig van wordt. Maar juist eerder de muziek waar je een soort van ‘chille vibes’ van krijgt. Als je kalm in je hoofd bent, dan lukt het je vele malen beter om je te concentreren. Anders bestaat de kans dat er allerlei gedachtes door je hoofd vliegen, en dat werkt niet echt mee.

Hoe leer jij het beste? Met, of zonder muziek?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertisement

12 thoughts on “Muziek helpt echt tijdens het studeren

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s