Article

Voor- en nadelen van de wintertijd

Hey Creabea’s,

De wintertijd is alweer een tijdje ingevoerd in Nederland. De tijd draaide een uurtje terug, en we konden een uur langer slapen, een uur langer feesten en een uur langer werken. Hoewel we vaak of alleen de voordelen, of alleen de nadelen benoemen, zijn er van beide in dit geval een aantal te noemen. Laten we eens gaan kijken!

De voordelen van de wintertijd:

  1. Langer slapen

De gedachte dat je ’s ochtends een uurtje langer in bed kan blijven liggen, vinden de meeste mensen toch wel het fijnste aan de wintertijd. Stel dat je volgens je biologische klok altijd om 07:00 wakker wordt, dan kan je sinds de invoering van de wintertijd een uurtje extra blijven snoozen in je bed. Heerlijk toch!

  1. Licht in de ochtend

Je merkt misschien wel dat je moeilijker je bed uitkomt, omdat het waarschijnlijk nog vrij donker is wanneer je opstaat. Nu de klok een uur achteruitgegaan is, wordt het ook weer een uurtje eerder licht buiten, waardoor je meer kans hebt op daglicht als je de deur achter je dichttrekt in de ochtend. Opstaan zal zo ietsjes makkelijker worden. Tenzij je een echte vroege vogel bent!

Round Donghines Watch Displaying at 1:49

De nadelen van de wintertijd:

  1. Verstoord bioritme

Een uur langer slapen blijkt misschien toch niet zo fijn te zijn. Mensen kunnen namelijk nog dagen, of zelfs weken, na het begin van de wintertijd last hebben van een verstoord ritme. De waardering in tijd en dus het daglicht, kan zorgen voor lusteloosheid. Dat is ook de reden dat mensen vaak in de winter last hebben van een winterdepressie.

  1. Winterdip

Mensen kunnen depressieve gevoelens krijgen door gebrek aan zonlicht, vitamine D en ongemak door de kou. Die depressie kan weer zorgen voor een slecht ritme en stemmingswisselingen. Die dip kan gelukkig goed verholpen worden door lichttherapie of een mooie vakantie naar de zon. (Of de tips onderaan dit artikel).

  1. Vergissingen

Vooral op oudere leeftijden komt dit voor, en dan hebben we het over vergeetachtigheid. Het kan dus ook gebeuren dat mensen vergeten de klok terug te zetten en hierdoor veel misverstanden en frustraties kunnen ontstaan. Gelukkig passen vrijwel alle elektronische apparaten zelf de tijd aan.

Bare Tree With Snow

Tips voor een verstoord slaapritme

  1. Speciale wekker

Koop een speciale Wake Up Light wekker en wordt makkelijker, frisser en energieker wakker met natuurlijk daglicht. De lamp zal je op natuurlijke wijze wakker maken, en de lichttherapie geven waar nodig in de ochtend. Zo word je rustig wakker en start je de dag beter!

  1. Geen dutjes

Doe geen powernaps. Op korte termijn voelt dit misschien beter, maar op de lange termijn zal je slaapritme meer en meer verstoord raken.

  1. Beweeg meer

Door meer inspanning overdag, daalt je lichaamstemperatuur waardoor je in de avond meer vermoeid raakt. En dus zal je beter in slaap vallen.

  1. Ga naar buiten

Frisse lucht en vooral natuurlijk daglicht, is goed tegen de winterdip.

Snowman and Drum Decor

Vindt jij het een voordeel, of juist een nadeel?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertisement

20 thoughts on “Voor- en nadelen van de wintertijd

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s