Article

Slecht geslapen? Zo kom jij de dag door!

Hey Creabea’s,

We hebben allemaal weleens een slechte nachtrust. Soms zelfs zo erg, dat je de volgende dag hartstikke moe bent. Maar hoe kun je nu toch de dag doorkomen op je werk of op school, zonder dat je omvalt van het gebrek aan slaap?

Woman Sleeping

  1. Neem een koude douche

Je denkt misschien dat douchen je wakker maakt, maar er is een truc waardoor je lichaam echt in de aan-modus raakt. Neem overigens geen warme douche, want dat kan er zelfs voor zorgen dat je slaperiger wordt, omdat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Maar daar is natuurlijk een oplossing voor. Nadat je alles hebt gewassen, helpt het om je douche 30 seconden op zijn allerkoudst te zetten. Gillen mag hoor! Daarna zet je de kraan weer warmer (niet té heet, maar ook niet té lauw) en dat doe je weer 30 seconden. En you’re ready to go! Dit trucje stimuleert je bloedsomloop en daar word je oprecht wakker van.

  1. Doe rustig aan met die koffie!

Het enige wat je denkt als je slecht geslapen hebt: ‘ik moet koffie!’ Snap ik als geen ander, maar slim is het niet. Als je ‘s ochtends één of twee kopjes koffie drinkt krijg je zeker een boost, dus sla die koffie niet over! Maar het effect van de koppen koffie erna is zo klein, dat het niet de moeite waard is. Daarnaast kan je enorme energie dips krijgen als de cafeïne is uitgewerkt, en dat heb je nu juist niet nodig. Na het middaguur kan je het beste alleen nog maar water drinken, dat geeft je ook een oppepper, al lijkt het misschien van niet.

  1. Maak een plan van aanpak voor je dag

Goed, je hebt slecht geslapen. Tenzij je een tijdmachine hebt om de nacht over te doen, kun je daar weinig aan veranderen. Als je moe bent maak je minder (goeie) keuzes, dus als je op je werk verschijnt, is het eerste wat je gaat doen een to do-list maken. Zorg dat je de moeilijke taken eerst doet, en aan het eind van de dag de makkelijke taken overhoudt. Als je niet hoeft na te denken over wat je moet doen, hoeven je vermoeide hersenen niet veel werk te verrichten. En nog een bonus tip: ga niet onderuitgezakt zitten, maar juist rechtop! Daar krijg je veel meer energie van!

  1. Zorg dat je daglicht ziet

Soms moet je je lichaam even helpen om wakker worden. Als je met de fiets of lopend naar je werk kan: dan zeg ik doen! Al stap je twee haltes eerder uit de bus, dat doet al wonderen. Je lichaam heeft zonlicht nodig om je bioritme te activeren en licht zorgt ervoor dat je alertheid geactiveerd wordt. Een korte ochtendwandeling kan dus wonderen doen!

bed, blanket, female

  1. Eet slim

Nog een manier om je lichaam wakker te maken: eten. Als je binnen een uur nadat je bent opgestaan eet, geef je je lichaam energie. Als je lang wacht met eten, moet je lichaam heel hard werken en dat kan ervoor zorgen dat je maar blijft eten. En je kan natuurlijk een broodje hagelslag naar binnen werken, maar als je slecht geslapen hebt, kun je beter gezonde vetten, vezels en eiwitten tot je nemen. Dus denk aan havermout met appel, avocado of een eitje. Van veel eten of veel suiker word je alleen maar vermoeider, dus probeer dat te vermijden!

  1. Stop met snoozen

Ja, opstaan is niet altijd even makkelijk. Die snooze-knop lijkt zo aantrekkelijk, maar als je niet in slaap wilt vallen overdag, kun je beter niet meer snoozen. Door te snoozen maak je jezelf alleen maar vermoeider, omdat je telkens weer voor een paar minuten in slaap valt. Zet je alarm op het tijdstip dat je uit bed wilt en sta (zo goed als) meteen op, nadat je wekker gaat.

  1. Neem ‘s ochtends de tijd

Het lijkt misschien totale onzin om eerder uit je bed te stappen zodat je ‘s ochtends langer de tijd hebt, maar het kan je helpen om niet de hele dag moe te zijn. Wanneer je je ‘s ochtends moet haasten, krijg je alleen maar stress, waardoor je sneller vermoeid bent. Slaap is inderdaad heel kostbaar, maar de tijd om rustig op gang te komen eigenlijk veel meer.

  1. Wissel je bezigheden af

Om moeheid te voorkomen, is het goed om je ogen actief te houden en je bezigheden af te wisselen. Dat betekent dus niet de hele dag non-stop naar je scherm staren! Probeer geregeld een pauze te nemen door iets anders te doen. Op je werk kan je even een rondje gaan lopen in de pauze of met een collega kletsen. Als je thuis bent, is het juist wel belangrijk om bepaalde taken vast te houden en niet aldoor op de bank te hangen. Zo voorkom je dat je moe wordt. Dus hoppa, in beweging jij!

Photo of Person Holding Alarm Clock

  1. Ga sporten

Je denkt nu misschien ‘Maar van sporten word je toch juist moe?’ Dat klopt, maar enkel en alleen wanneer je jezelf helemaal uitput. En dat is dus niet de bedoeling! Een goede work-out geeft je juist energie en kracht. Je kan het beste gaan sporten in de ochtend of in de middag. Als je ‘s avonds sport, kan je van de adrenaline soms moeilijk tot rust komen en dat is juist het moment dat je lekker kan chillen. En uiteraard slapen.

Hoe kom jij de dag door na een slechte nachtrust?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertisement

14 thoughts on “Slecht geslapen? Zo kom jij de dag door!

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s