Column

Column | Internet vrienden zijn net zo echt als anderen

”Je hebt die persoon nog nooit ontmoet, misschien liegt diegene wel over zijn identiteit. Diegene maakt misbruik van je, manipuleert je. Ze geven niet meer om je, dan je echte vrienden doen.”

Een scherm verbergt veel. Men verschuilt zich achter het anoniem zijn, een ander gedaante of totaal ander persoon. De Catfish is sterk aanwezig, geen dag gaat voorbij dat er niet weer iemand slachtoffer is van een niet bestaand persoon. Maar dat heeft met dating te maken. Daar is 9 van de 10 keer inderdaad iets niet pluis. Maar als je het over internet vrienden hebt, heb je het over een heel ander soort niveau.

Woman Using Gray Laptop Computer on Her Lap

Via forums of (blog)websites ontmoet je veel mensen. De een is influencer, de ander blogger en weer een ander journalist. Of iemand die gewoon lezer is, een doodnormaal persoon dus. Hoewel je ze niet kent, is bepaalde dingen uit je leven delen fijn en makkelijk. Diegene kent je niet en kan ook geen oordeel over je vellen. Vanuit onderzoek onder jongeren blijkt dat 71% zegt blij te zijn met het feit dat ze alles kwijt kunnen zonder zich te hoeven schamen. ‘Het voelt vertrouwd en veilig, al ken je elkaar niet‘, aldus een ondervraagde jongere.

‘Het feit dat je altijd bij ze terecht kan, en ze je steunen. Of dat nu wel of niet lichamelijk mogelijk is met knuffels’, zegt een ondervraagde op de vraag waarom je graag bij ze aanklopt. Het zijn echte mensen, al zit er een scherm tussen. Dat antwoord word over het algemeen het meest gegeven. En dat klopt, iedere internet vriend(in) is een echt mens. Zolang er geen liefde aan vast zit, zal het 9 van de 10 keer een betrouwbare en hechte vriendschap betamen.

‘Met echte vrienden doe ik leuke dingen. Ga ik uit tot diep in de nacht en drink ik tot ik erbij neerval. Met mijn internet vrienden bespreek ik mijn diepste geheimen, niets uitgezonderd.’ Vele ondervraagde jongeren geven aan ‘seks’ het lastigst te vinden om met vrienden in het echte leven over te praten. Maar ook op het gebied van lichamelijke mankementen, is het makkelijker dat soort taboe’s online te bespreken, dan in het echt.

Dat neemt niet weg dat er met de normale vrienden niets besproken word. Zo gaf een ondervraagde jongere aan: ‘Met mijn beste vriendin deel ik alles, voor haar schaam ik me niet. Ze weet alles over mijn seksleven. Maar één ding weet ze niet, en dat is dat ik ooit tegen mijn zin in seks heb gehad. Mijn internet vriendin weet dat wel. Ik schaamde me te erg om dit aan mijn beste vriendin te vertellen.’

adult, agreement, beard

Hoewel het contact niet 1 op 1 is, heeft het zeker grote voordelen op het welzijn van iemand. Online delen jongeren veel makkelijker dingen. Al zouden dat beschamende of gênante onderwerpen zijn, het geeft geen verwijtende blikken. Dat is een fijne roes waarachter menig jongere zich verschuilt. Maken ze moeilijker contact in het echt? Nee, sociaal gezien blijven jongeren op plek 1 staan als meest sociale doelgroep ooit. Ontkennen kunnen we niet dat het dankzij social media zo hoog in de ranking staat.

Per persoon verschilt het of ze baat hebben bij een internet vriend(in) of bij een vriend(in) die je echt kunt vasthouden. Wat het onderzoek ook uitwijst, iedereen is vrij te kiezen waar ze vrienden vandaan halen. Je hart voelt aan wanneer het goed zit, en geen enkel onderzoek zal kunnen aantonen dat het slecht zal zijn voor je. Heb je internet vrienden, geniet van ze. Ze zijn net zo echt als alle anderen. Heb je ze niet, geniet dan ook. Waar je ook vrienden hebt, vrienden zijn vrienden. Of er nu een scherm tussenzit, of niet.

Liefs, Demi ❤

Advertisement

14 thoughts on “Column | Internet vrienden zijn net zo echt als anderen

  1. Het kan een voordeel zijn als je iets wilt bespreken met iemand daar je niet 1 op 1 mee bent maar via een scherm. Wel is het dan gewenst dat je de persoon toch kan vertrouwen. Want via media kunnen ze zich voordoen voor maar kan het helemaal anders zijn dan dat men denkt. En dan zou je bepaalde dingen persoonlijk delen en nadien toch de prijs ervoor moeten betalen. Soms een goede vriend(in) hebben en die kan je echt op een hand tellen. Kan een uitkomst bieden, want daar kan je wel veel bij kwijt en deze zal je niet veroordelen nog een oordeel geven. Ik zeg altijd een goede vriendschap is als een sterke relatie alleen deel je niets seksueel.

    Aum Shanthi

    Liked by 3 people

    1. Ja dat klopt. Vaak merk je dat zelf snel genoeg, of het betrouwbaar is of niet. Via blogs is het vaak betrouwbaarder dan via social media. Dat is ook zeker waar. Ik denk dat als je er positief mee in aanraking bent geweest, zoals ikzelf, dan weet je hoe fijn en mooi, en echt het kan zijn 🙂 Dat is zeker een gedachtegang die heel logisch is!

      Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s