Review

Review: Soldaat van Oranje

Hey Creabea’s,

Ik ben 8 september met mijn beste vriend naar de musical Soldaat van Oranje geweest. Ik ben zelf nooit zo van musicals, maar deze moest ik gezien hebben. Oorlog is altijd het enige in de geschiedenis geweest waar ik veel van wilde weten. En ik kende het verhaal van de Soldaat van Oranje al een beetje, en wilde dat graag aanschouwen in het theater. Vandaag geef ik dan ook mijn mening over de musical.

Afbeeldingsresultaat voor soldaat van oranje
Link afbeelding

Voor wie de Soldaat van Oranje niet kent, komt hier eerst een klein stukje voorgeschiedenis. De Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden leiden een onbezorgd studentenleven, totdat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen. Hazelhoff Roelfzema schreef zijn verhaal op in het in 1970 verschenen boek. Het hol van de ratelslang, een jaar later nog eens uitgegeven onder de titel Soldaat van Oranje. Aan het begin van de oorlog vertrekt Erik naar Engeland, van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willems-Orde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Afbeeldingsresultaat voor theater hangaar
Link afbeelding

Met een pendelbus, die je vooraf reserveert, vertrek je vanaf Leiden Centraal naar Theater Hangaar op voormalig Marine Vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Eenmaal daar, wacht je in de foyer tot de voorstelling aanvangt. Of, je bezoekt de mini tentoonstelling van Soldaat van Oranje. Verscheidene teksten en quotes vertellen de geschiedenis en verhalen van de mensen uit de musical, en daarbuiten.

Eenmaal in de zaal, heb je nog geen idee dat de hele zaal zal gaan draaien. Die indruk krijg je niet. Je zoekt je plek, en wacht tot de enorme schermen beginnen met het tonen van beeldmateriaal. En dan wacht je tot de schermen opzij gaan, de eerste decorstukken zichtbaar worden en de cast opkomt.

Afbeeldingsresultaat voor soldaat van oranje musical
Link afbeelding

Er worden echte motoren gebruikt tijdens de voorstelling, evenals echt vuur, water en wapens. Al schieten ze natuurlijk losse flodders, en geen echte kogels. Maar het effect werkt goed, want je waant je ertussen. De cast zingt aardig, enkele castleden hebben een fijne stem om naar te luisteren en je kijkt geboeid naar alles wat er gebeurd. Want er gebeurd veel. Het podium staat letterlijk geen seconde stil, tenzij het pauze is.

Afbeeldingsresultaat voor soldaat van oranje musical
Link afbeelding

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het verhaal niet helemaal okΓ© vond. Althans, lang niet alles klopt met het werkelijke verhaal. Enkele personages zijn in de musical verzonnen, zo bleek uit nader onderzoek. Dat vind ik wel erg jammer, voor zo’n grote productie en zo’n grote naam achter deze held. Maar dat neemt niet weg dat de musical fantastisch in elkaar zit, het elkaar chronologisch opvolgt, mede dankzij de typ aankondigingen van data en jaartal, en het gewoonweg een bijzondere kijk geeft op het verhaal van de Soldaat van Oranje. De decorstukken en kledij zijn subliem, en je hebt ondanks de ronddraaiende zaal geen weet van het feit dat het slechts een musical is.

Afbeeldingsresultaat voor soldaat van oranje musical
Link afbeelding

Immers speelt de musical al 8 jaar. 30 oktober 2010 ging de musical in première, en wederom word er omgeroepen dat het dit jaar toch echt zal stoppen. In december 2018 wel te verstaan. Ben jij nog niet geweest en wil je deze musical graag gezien hebben? Ik raad hem in ieder geval aan! Dus ik zou zeggen: bestel snel je kaarten voor het te laat is!

Heb jij hem al gezien? Zo ja, wat vond je ervan? En zo nee, ga je hem nog zien?

Liefs, Demi ❀

Volg mij ook op Facebook, Twitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

18 thoughts on “Review: Soldaat van Oranje

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s