Tips & Tricks

Wat moet je doen tijdens onweer?

Hey Creabea’s,

Zelf ben ik niet bang voor onweer. Ik vind het juist iets heel moois en ga soms zelfs buiten staan omdat ik het zo mooi vind. Ik geniet van het geluid en vind de bliksem ook iets hebben, behalve als het inslaat natuurlijk. Maar er zijn wel degelijk mensen bang voor onweer. Ze treffen vaak altijd maatregelen, en dan kun je denken wat belachelijk, maar is dat wel zo?

airport, bolt, bright

Stel er breekt echt een helse onweersbui los, en KNMI waarschuwt voor gevaar, dan zijn enkele voorzorgsmaatregelen treffen nog zo gek nog niet. Immers wil je toch ook niet spelen met risico’s?

 • Zorg dat je binnen bent als het noodweer losbreekt. Je huis is een veilige plek.
 • Plaats je auto, als dat kan, onder een stevige overkapping of nog liever in een schuur of garage. Zo voorkom je schade aan je auto.
 • Indien de bliksem ergens dichtbij is ingeslagen, of je voelt je zo onveilig dat je dit vermoed, ga dan gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Plaats je handen over je oren en doe je hoofd tussen je knieën. Maak jezelf zo klein mogelijk en probeer zo min mogelijk contact te maken met de grond.

architecture, blue, bolt

 • Ben je onderweg met de auto, dan loop je vrijwel geen gevaar. De auto voert de stroom naar de grond. Maar dan moeten de deuren en ramen wel gesloten zijn!
 • Ben je op het water, dan ben je onderdeks in principe wel veilig. Wel is het zeer aan te raden een bliksemafleider op de boot te hebben in de vorm van metalen kabels die met het einde in het water liggen.
 • Ben je in een open veld? Dan moet je je zo klein mogelijk maken. Zet je voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, in verband met de zogeheten stapspanning. Helaas kan dit koeien of paarden nog weleens fataal worden.

Lightning Above the Green Trees

 • Schuil nooit onder een boom. Hoge objecten hebben meer kans op een inslag, omdat ze stroom beter geleiden dan lucht. Slaat de bliksem in een boom, dan is de kans groot dat de boom ontploft door de grote weerstand die de stroom ondervindt in de stam.
 • In een bos kun je het beste dekking zoeken, laag bij de grond (gehurkt zitten) op een plek waar veel kleine boompjes bij elkaar staan.
 • Een tent is absoluut niet veilig. Zoek direct ander onderdak als een auto of gebouw.

architecture, building, clouds

Nog een aantal tips voor op het moment dat je binnen bent tijdens onweer:

 • Een ruimte met een dak en muren biedt goede bescherming tegen blikseminslag. Blijf wel uit de buurt van ruiten, deze kunnen springen door de klap en energie van een inslag in je buurt.
 • Binnenshuis kun je je mobiele telefoon of huistelefoon zonder snoer veilig gebruiken. Gebruik ook geen aangesnoerde laptops en andere elektronica. Deze apparaten kunnen lichamelijke schade toebrengen tijdens een inslag.
 • Haal stekkers niet tijdens, maar voor de onweersbui uit het stopcontact. En indien het al begonnen is, zo snel mogelijk. Op deze manier beperk je de schade aan apparatuur.
 • Was tijdens een onweersbui niet je handen, ga niet douchen of baden en laat de afwas en was wachten tot na de onweersbui.

Lightning Crashed Under Trees during Night Time

Neem jij maatregelen met onweer, of juist niet? En ben jij er wel bang voor?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertenties

20 gedachten over “Wat moet je doen tijdens onweer?

   1. Het is ook een erg mooi natuurverschijnsel, alleen inderdaad veiliger en meestal ook droger 😉 , om het binnen te bekijken.

    Liked by 1 persoon

Een reactie plaatsen

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s