Healthy · Tips & Tricks

Tips voor zon bescherming

Hey Creabea’s,

In de zomer is de zon vaak erg heet, en dit kan enorme schade toebrengen aan je huid als je niet oppast. De UV-straling word namelijk sterker met de jaren, en je huid steeds slechter met alle middeltjes die tegenwoordig op de markt komen. Maar wat kun je nu doen om verbranding, een zonnesteek of erger te voorkomen? Daar geef ik vandaag tips voor!

beach, sand, summer

1. Gebruik zonnebrandcrème, lotion of spray

Hetgeen wat zorgt voor minder snelle verbranding door bescherming, is je in te smeren met zonnebrand. Je moet hierbij wel letten op de SPF (Sun Protection Factor). Een lichte huid heeft meer bescherming nodig dan een getinte huid. Maar er is een handig hulpmiddel om te bepalen welke zonnebrand het beste werkt voor jou.

  • – Iemand met een zeer lichte huid verbrandt heel snel en wordt vrijwel niet bruin: Factor 25-30
  • – Iemand met een lichte huid verbrandt snel wordt heel langzaam bruin: Factor 15-25
  • – Iemand met een licht getinte huid verbrandt niet snel en wordt makkelijk bruin: Factor 10-15
  • – Iemand met een getinte huid verbrandt vrijwel nooit en wordt snel bruin: Factor 5-10

2. Smeer gul

Je hoeft niet meteen de hele fles op je lichaam te smeren, maar een beetje meer kan nooit kwaad. Hoe minder je smeert, hoe lager de factor wordt. En hoe vaker je het herhaalt, hoe langer je beschermd blijft. Oh en ook je lippen kunnen verbranden! Gebruik hiervoor een lippenbalsem met UV-filter.

White Heart Shape on Human Skin

3. Laat je huid wennen aan de zon

We maken de stof melanine aan, waardoor we bruin worden. Dit is een soort zelfbescherming van het lichaam, om te voorkomen dat we snel verbranden. Ga dus niet meteen drie uur lang in de zon zitten, maar bouw het -afhankelijk van jouw huidgevoeligheid- rustig op, met vijf tot tien minuten op de eerste dag. Ook dan gebruik je een zonnebrandcrème. Verleng dit per keer steeds met vijf minuten en geef je huid zo nu en dan de kans om tot rust te komen. Wordt de huid rood? Ga dan direct uit de zon. Dit is namelijk een teken dat je verbrandt.

4. Beschermende kleding

Denk je dat je met een T-shirt of spijkerbroek aan veilig bent voor de zon? Helaas, was dat maar zo. Ook met kleding aan kun je verbranden en schade oplopen van de zon. Kleding dat luchtig is en lichte kleuren heeft, zal er sneller voor zorgen dat de UV-stralen door je kleren dringen dan donkere, dichte kleding. Je kunt kiezen voor kleding met UV-filters, die je grotendeels kunnen beschermen tegen de felle zonnestralen.

abstract, beach, bright

5. Tussen 12 en 3 uur geen zon!

Tussen 12:00 uur en 15:00 uur is de zon op zijn felst en kun je het snelst verbranden. Loop daarom geen risico en vermijd de zon op dit tijdstip. Ook in de schaduw kun je verbranden, al gaat dat iets minder snel.

6. Pet of hoed

Je hoofd insmeren gaat niet heel soepel met een flinke bos haar. Maar een verbrand hoofd is ook niet prettig! Zet daarom een petje of hoedje op. Door een petje te dragen in de zon, bescherm je je hoofd tegen teveel warmte van de zon. Hierdoor kun je onder andere een zonnesteek voorkomen. Let er wel op dat het hoofddeksel ventilatie biedt, omdat een groot deel van je lichaamswarmte je lichaam verlaat via je hoofd. Kies daarom bijvoorbeeld voor een zonnehoed.

Blue Sun Hat

7. Geen zon bij huidproblemen

Heb je last van huidirritaties? Ben je verbrand of vertoont je huid een allergische reactie? Blijf dan uit de zon. De zon kan de huid uitdrogen en zorgt ervoor dat huidproblemen kunnen verergeren.

8. After sun

Na het zonnen kan de huid rood zijn van de zon en trekkerig aanvoelen. Een after sun lotion hydrateert, kalmeert en koelt je huid, waardoor jij je snel weer goed voelt. Gebruik ook after sun wanneer je verbrandt bent. Door de huid vettig en soepel te houden, voorkom je veel ellende wanneer je gaat vervellen.

Close View of Womans Face

9. Drink voldoende water

Door voldoende water te drinken, vul je de vochtbalans in je lichaam weer aan. Dit zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt van de zon en dat je niet zo snel een zonnesteek oploopt. Eet ook voldoende fruit en drink vooral geen alcohol. In de zon zul je hier veel sneller op reageren, doordat het nog meer vocht onttrekt aan je lichaam. In combinatie met de zon -die hetzelfde doet- is dat geen goede match.

10. Verbrand of een zonnesteek

Ben je zo erg verbrand dat je er blaren aan overhoudt? Ga dan direct naar de huisarts! Wanneer je zo lang in de zon hebt gezeten dat je er misselijk van bent en hoofdpijn hebt, zijn dat de eerste tekenen van een zonnesteek. Ook in dit geval is het verstandig om gelijk naar de huisarts te gaan!

Person Pouring Plastic Tube Bottle

Bescherm jij jezelf tegen de UV-stralen? Zo ja, hoe?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertisement

16 thoughts on “Tips voor zon bescherming

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s