Column

Column | De zorg veranderd

Als ik kijk naar de zorg, merk ik dat deze sterk veranderd. Niet zozeer op het gebied van de arbeidsmarkt of werkgelegenheid, maar ook gewoon qua zorgverlening en hulp. Ik heb dit vooral gemerkt in de laatste maanden sinds november, gezien wij veelal te maken hebben gehad met de zorg. Ziekenhuizen, thuiszorg, noem het maar op.

Ik merk voornamelijk dat de zorg terugneemt. Indien de patiënt teveel hulp nodig heeft, haken ze af. Ze laten de patiënt meer los. Al baseer ik dit alleen op eigen bevindingen. Per slot van rekening wijd ik hier daarom een column aan. Want ik zou graag beter willen begrijpen of dit alleen voor de zorg in mijn directe omgeving gebeurd, of dat anderen dit ook merken.

People in Front of Macbook Pro

Zo was er een avond dat mijn moeder op haar kamer was. Ze moest naar het toilet. Het was een avond dat ze in het ziekenhuis lag voor haar osteoporose. Ze ging naar het toilet, en kon vervolgens niet meer omhoog komen. Vlak daarvoor had een verpleegster haar niet willen helpen, ze was pardoes weggelopen. Terwijl mijn moeder schreeuwde van de pijn, kwam ze niet. Wel kwam de jongen die het eten rondbrengt aangesneld, om mijn moeder terug te brengen naar haar bed.

Hoort een verpleegster haar niet te helpen? Dan mocht ze wel op de verkeerde afdeling liggen wegens een tekort aan bedden op de juiste afdeling, maar dan nog hoor je gewoon zorg te verlenen. Misschien ben je als verpleegster op die afdeling zijnde niet een patiënt gewend die veel zorg en hulp nodig heeft, maar dan laat je die patiënt toch niet aan zijn of haar lot over? Daarvoor heb je niet je verzorgende diploma gekregen. Dan had je die wat mij betreft ook niet hoeven te krijgen.

Person Using Black Blood Pressure Monitor

Daarnaast heb ik gemerkt dat doktoren snel een behandeling instellen, en hier geen tegenspraak in willen horen. Zij weten wat er gebeuren moet, en ondanks dat je iets niet wilt of eng vind, geven zij hier amper gehoor aan. Uiteraard weten zij wat de juiste behandeling is, en wat zal aanslaan, maar wat als je iets echt niet wilt? Je bent toch de baas over je eigen lichaam?

Ik merk dat de zorg steeds minder luistert naar de patiënt, steeds minder geduld heeft en gewoonweg de juiste zorg vrij laag verleent op een ongewenst niveau. Het gewenste niveau is namelijk de hulp die je nodig bent, en het luisterende oor om de juiste behandeling te vinden die bij je past, waar jij je goed bij voelt.

Maar er zijn ook nog steeds goede verplegers, therapeuten en doktoren. Zo heeft de thuiszorg vaak oprecht het beste met je voor, evenals therapeuten. Het jammere is alleen dat de verplegers in het ziekenhuis, daar minder mee hebben. De zorg veranderd, steeds sterker en steeds sneller.

ambulance, architecture, building

Hoe is jouw ervaring met de zorg de laatste tijd? Merk jij ook een verandering in patiëntenzorg, of juist niet?

Liefs, Demi ❤

Advertenties

14 gedachten over “Column | De zorg veranderd

  1. Je schrijven komt me heel bekend voor spijtig genoeg.
    En wat de zorg betreft het is overal dat ze niet doen wat nodig is. Dit ten koste van de patiënt.
    De dokters ja daar moet je niet tegen ingaan zei hebben ervoor gestudeerd en denken het allemaal te weten. Maar dat is zeker niet zo, ik ga er altijd tegen in als ik weet dat er andere mogelijkheden zijn en bestaan.

    Aum Shanthi

    Liked by 2 people

Een reactie plaatsen

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s