Recipes

Je eigen pizzadeeg maken

Hey Creabea’s,

Ik maak graag zelf pizza’s, en doe dat regelmatig met mijn ouders. Nu eet ik altijd een pizza met tomatensaus, kaas en ananas, en oprecht vind ik dat ontzettend lekker. Mijn ouders doen er altijd veel meer ingrediënten op, maar het allerleukste vind ik het om het pizzadeeg te maken. Vaak doen we dat met een vast pizzapakket van Koopmans. Maar ook regelmatig maken we het deeg volledig zelf. Hoe? Dat ga ik je vandaag vertellen!

Benodigdheden:

  • Witte tarwebloem (200 gram)
  • Griesmeel (50 gram)
  • Water (125 ml, lauwwarm)
  • Zout (1 theelepel)
  • Gist (1/2 zakje, ongeveer 7 gram)
  • Suiker (1 theelepel)
  • Olijfolie (1 eetlepel)

Stap 1. Doe de gist en de suiker in een kom en roer er het lauwwarme water door. Laat het mengsel 5 minuten op een warme tochtvrije plaats rusten.

Stap 2. Zeef de bloem met het griesmeel en zout boven een ruime kom. Maak een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengsel van stap 1 en de olijfolie over.

Stap 3. Roer het daarna 1 minuut door met een garde of lepel.

Stap 4. Haal het mengsel uit de kom. Kneed minimaal 8 minuten, want het is belangrijk om pizzadeeg lang te kneden. Zet een kookwekker zodat je zeker weet dat je lang genoeg kneed.

Stap 5. Werk bij het kneden van het deeg van buiten naar binnen. Neem eerst kleine beetjes bloem en vervolgens steeds meer bloem mee. Door te kneden ontstaat er glutenvorming in het pizzadeeg. Dat zorgt voor een luchtige en elastische bodem. Kneed stevig door te slaan, gooien, duwen en trekken. Alles is goed, want het deeg moet fluweelzacht, niet plakkerig en soepel aanvoelen.

Stap 6. Bestrijk de binnenkant van een beslagkom met wat olijfolie. Doe het deeg erin en bestrooi het met een beetje bloem. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg 1,5 uur op een warme tochtvrije plek rijzen of tot het is verdubbeld in volume.

Stap 7. Neem het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Sla de lucht eruit door er met je vuist in te stompen en kneed nog 1 minuut.

Stap 8. Verdeel het deeg, afhankelijk van het recept, in stukken. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het met een deegroller zo dun mogelijk uit. Hoe dunner, hoe krokanter je pizza.

Stap 9. Beleg de pizza en je bent klaar om hem in te oven te stoppen. Rond de 200 – 215 graden bak je de pizza voor 20 – 30 minuten. En daarna, smullen maar!

Maak jij ook je eigen pizzadeeg, doe je het via een kant en klaar pizzabodem pakket of koop/bestel je gewoon een pizza?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

Advertisement

20 thoughts on “Je eigen pizzadeeg maken

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s