Healthy

EHBO: Wat moet mee en wat moet je doen?

Hey Creabea’s,

Als je op vakantie gaat, is het altijd verstandig een EHBO koffertje of setje mee te nemen. Maar wat moet daar nu inzitten, en waarom? Waar dient het voor, en wat doe je in welke situatie? Dat ga ik je vandaag vertellen, want het is in het buitenland (maar ook in Nederland) niet altijd even makkelijk om snel aan eerste hulpmiddelen te komen of naar een dokter te gaan. Via mijn Onderwijsassistent opleiding heb ik veel EHBO lessen gehad, en daarmee geef ik graag mijn tips!

asphalt, box, color

Algemene EHBO-artikelen

1 x Desinfectant 30 ml
3 x Driekante doek (mitella)
1 x Latex handschoenen per paar verpakt
1 x Rol hechtpleister 2,5 cm x 5 m
1 x Safe kiss beademingsdoekje
1 x Splinterpincet 8 cm RVS
4 x Synthetische watten 10 cm x 3 m
6 x Veiligheidsspelden à 3 stuks
1 x Verbandschaar 14 cm RVS
2 x Witte watten 25 gram
1 x Zak (wond)pleisters 30 stuks

Algemene verbandartikelen

16 x Gaaskompres 5 cm x 7,5 cm (1/16) steriel
10 x Gaaskompres 5 cm x 5 cm steriel
10 x Gaaskompres 10 cm x 10 cm steriel
2 x Metalline kompres 8 cm x 10 cm
2 x Metalline kompres 10 cm x 12 cm
2 x Universeel (steun)windsel 8 cm x 5 m
2 x Universeel (steun)windsel 10 cm x 5 m
2 x Wondsnelverband 6 cm x 8 cm plat model
4 x Snelverband 6 cm x 8 cm gerold (nr. 1)
2 x Snelverband 8 cm x 10 cm gerold (nr. 2)
3 x Snelverband 10 cm x 12 cm gerold (nr. 3)
3 x Elastisch hydrofiele zwachtel 6 cm x 4 m
3 x Elastisch hydrofiele zwachtel 8 cm x 4 m

Afmetingen 44,5 x 32 x 15 cm

Aanvullende artikelen

Tekenbeet setje
Wespenbeet setje

Brown and White Bear Plush Toy

EHBO: Eerste Hulp Bij Ongelukken/Ongevallen

FLAUWVALLEN

Flauwvallen kom vaker voor dan je denkt! Het eerste wat je moet doen is kalm blijven en controleren of het slachtoffer nog ademt. Houd bewegingen van de borstkas en buik goed in de gaten. Veel mensen denken dat het helpt om het slachtoffer iets sterks te laten ruiken, zoals parfum of alcohol. Dit wordt niet aangeraden. Probeer ze ook niet te laten drinken of te laten bewegen als ze bewusteloos zijn, omdat dat kan leiden tot verwondingen. Als het slachtoffer normaal ademt, til dan zijn benen voorzichtig op tot onder de 90° en wacht voor vijf minuten. Mocht dit niet helpen om iemand bij bewustzijn te krijgen, zoek dan medische hulp.

VERBRANDEN

Dit moet je doen om brandwonden te behandelen. Als het een lichte brandwond is, houd de wond dan onder koud water. Bedek het vervolgens met compressieverband. Doe geen ijs, tandpasta, boter of zalf op het getroffen gebied. Houd de brandwond onder koud water, maak het schoon en koel het. Bedek vervolgens met verband voordat je naar de dokter gaat.

ELEKTRISCHE SCHOK

Slachtoffers van elektrische schokken lijden aan een enorme hoeveelheid energie in hun lichaam. Hoe kun je hen helpen? Dit kan er erg schokkend uitzien, maar probeer kalm te blijven. Raak het slachtoffer niet aan. Ontkoppel in plaats daarvan de algemene stroomvoorziening, om te voorkomen dat je ook een schok krijgt. Controleer na het uitschakelen van de stroom of het slachtoffer nog ademt en vraag om hulp. Je kunt ook zijn of haar naam noemen en even aanraken om te zien of het slachtoffer reageert. Als het slachtoffer geen tekenen van ademhalen of reageren vertoont, hebben ze mogelijk een hartstilstand gehad. Probeer hem dan te reanimeren. Maak ongeveer een minuut lang 100 tot 120 borstcompressies. Vervolgens herhaal je de cyclus. Herhaal nogmaals als het slachtoffer niet ademt.

STIKKEN

Verstikkingsincidenten komen redelijk vaak voor en kunnen gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Wat kun je doen om te helpen? Ga achter het slachtoffer staan en sla je armen om de bovenkant van de buik, bal je vuist en plaats hem net boven hun navel. Pak je vuist met je andere hand en geef verschillende snelle opwaartse stoten, alsof je ze probeert op te tillen.

HOOFDBLESSURES

Dit is een van de meer zorgwekkende ongelukken. Als iemand zijn hoofd heeft bezeerd, bijvoorbeeld door flauwvallen, door geraakt te worden door een voorwerp of door een sportincident, tref dan alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Het beste advies is om direct medische hulp in te schakelen, omdat zelf kleine bulten interne bloedingen en zwellingen kunnen veroorzaken. Let op gedragsveranderingen in het slachtoffer, zoals zwakte, slaperigheid, desoriëntatie en vergeetachtigheid.

Als het hoofdletsel is opgelopen in een ernstig incident, zoals een auto-ongeluk of val, kunnen een aantal basisstappen het slachtoffer helpen terwijl hulpdiensten onderweg zijn. Als iemand zijn hoofd heeft bezeerd en hij is bewusteloos, verplaats hem dan niet. Dit kan letsel aan de nek en wervelkolom veroorzaken. Als het bewusteloze slachtoffer niet ademt, probeer ze dan te reanimeren met borstcompressies of mond-op-mond-beademing. Het is belangrijk om niet te harde bewegingen te maken.

VERSTUIKINGEN

Geraakt worden of vallen kan resulteren in een verstuiking, een pijnlijk letsel aan de gewrichtsband. Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is voor 30 minuten een ice pack op de pijnlijke plek leggen en vervolgens medische hulp zoeken.

BOTBREUKEN

Als het gaat om een serieuze breuk, probeer de ledematen dan niet weer op de juiste plaats te krijgen. Bel direct de hulpdiensten, zodat het slachtoffer veilig naar het ziekenhuis kan gaan.

VOEDSELVERGIFTIGING

Het inslikken van bepaalde voedingsmiddelen kan ernstige allergische reacties veroorzaken en de ademhaling bemoeilijken. Probeert het slachtoffer niet te laten overgeven, maar bel direct de hulpdiensten. Te lang wachten met het behandelen kan leiden tot een levensbedreigende anafylactische shock.

BLOEDEN

Sommige auto-ongelukken kunnen ernstige bloedingen veroorzaken, afhankelijk van hoe hard de klap is. Als de bloeding wordt veroorzaakt door een voorwerp in het lichaam, probeer het dan niet te verwijderen of iets op de wond te leggen. Als het voorwerp dat de bloeding veroorzaakt niet meer in het lichaam zit, bedek de wond dan met schoon, steriel verband.

Free stock photo of sea, water, ocean, rope

Kun jij EHBO verlenen? En neem jij altijd een EHBO-koffertje mee?

Liefs, Demi ❤

Volg mij ook op FacebookTwitter en Instagram (via de linkjes of kijk in de zijbalk)

18 thoughts on “EHBO: Wat moet mee en wat moet je doen?

 1. Ik ben nijverheidshelper en ja ik doe het nodige als het erop aankomt. Als ik op vakantie ga zal ik dan ook altijd mijn EHBO koffer bij hebben. Waar ook natuurlijke producten in te vinden zijn. Zoals honing goed om op een wondjes te doen en tea tree olie en lavendel.
  EHBO zou men verplicht in de scholen moeten geven en dan voornamelijk reanimatie. En het dan nog durven toe te passen natuurlijk als het nodig is.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 person

  1. Dat is iets heel moois om te lezen. Dat is altijd goed, heel doordacht ook. Dat zijn ook zeker goede producten, soms zelfs beter dan alle middelen die we gebruiken bij EHBO. Dat ben ik zeker met je eens. Uiteraard is dat nog een stapje verder, maar met oefening in een training moet dat lukken

   Liked by 1 person

  1. Ben ik helemaal met je eens! Dat mag natuurlijk! Ik moet dan weer eerlijk bekennen dat ik veel informatie veelal van internet heb en het voornamelijk in eigen woorden heb gezet. Ook staat er wel wat in wat naar juistheid is beschreven, gezien ik dat heb geleerd bij EHBO voor OA. Liefs

   Like

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s