Recognisable

Herkenbare fans

We zijn vast wel allemaal van iemand fan. Of dat nu een filmster is, een muzikant, een presentator of een sporter, we hebben allemaal iemand die we graag zien en/of horen. Maar wist je dat er verschillend soorten fans zijn? Vandaag wil ik daar eens naar kijken, want wat voor fan ben jij eigenlijk?

De normale fan

Dit is eigenlijk de average fan. Een doodnormale, gewone fan wie weleens muziek luistert van iemand die zij enigszins leuk vinden of die weleens naar een film of programma kijkt. Maar deze persoon zit niet altijd klaar voor iets nieuws, en mocht er iets gemist worden, dan maakt ze dat niet veel uit. Ze zijn eigenlijk de rust zelve.

De ‘Ik doe alsof ik fan ben’ fan

Dit zijn mensen die graag bij een fanbase willen horen, om dan door de beste bekende herkend te worden wanneer zij eens iets naar hun toesturen. Echter weten ze eigenlijk niet wie nu wie is, en al helemaal niet welke liedjes er bij die band of muzikant hoort. Zelfs bij YouTubers weten ze nu niet wie de Paul brothers zijn en wat zij totaal niet gemeen hebben met EnzoKnol.

De overdreven fan

Dit is de fan die echt zodra ze alleen al een tweet voorbij ziet komen gaat gillen en springen van blijdschap. Tijdens een concert rent ze naar voren, gilt ze alles bij elkaar en komt het zelfs voor dat zodra ze haar idool op het podium ziet staan, ze flauwvalt van alles wat er op dat moment door haar heengaat. Al klopt je hart nog zo hard voor diegene, wees je er wel een beetje zuinig op?

De selfie fan

Ze willen met iedere bekendheid op de foto, ook al kennen ze de persoon misschien alleen van naam en gezicht. Ze willen gewoon een gedenkwaardige scala aan foto’s maken en laten zien wie ze nu eigenlijk allemaal al ontmoet hebben in hun leven.

apple, camera, fashion

De handtekening fan

Deze fan wil heel graag de signature van zijn/haar idool. Want hoe vet is het als je dat bijvoorbeeld ooit kunt doorverkopen voor een paar honderd euro? Mensen doen namelijk een moord voor een krabbel van hun idool, zeker wanneer ze diehard fan zijn.

De selfie én handtekening fan

Deze fan wil graag zowel een beeld aandenken, als een schriftelijk aandenken hebben. Natuurlijk is dat logisch, maar er zijn ook meerdere mensen die graag al één van de twee zouden willen. Soms hebben de artiesten niet genoeg tijd en komen een aantal niet eens aan de beurt, mede doordat anderen per se twee manieren van een aandenken mee naar huis willen nemen.

De stalker fan

Dit is iemand die letterlijk overal is, waar die persoon ook is. Ze houden bij in welke stad ze zich op dat moment bevinden, en laten letterlijk alles vallen zodra ze dit weten. Alles om die persoon maar in het echt te zien. Elk social media kanaal wordt gevolgd, en de treinkaartjes liggen altijd klaar voor noodgevallen. Want je weet maar nooit wanneer ze eens in Amsterdam komen. Being prepared is het halve werk!

De ‘Ik weet alles van de band/artiest’ fan

Letterlijk de hele geschiedenis van de persoon is bekend. Elk liedje en de daarbij horende lyrics kent men uit het hoofd en elke video of film is wel 10 keer bekeken. Geen enkel detail ontgaat hen en ze weten ook wat diegene het liefst eet en hoe laat ze ongeveer naar de wc gaan. Ja, elk detail.

People in Concert

De ‘Ik moet alles hebben’ fan

Bands hebben vaak merchandise, en ook bij enkele YouTubers is dit het geval. De type fan die ik hier omschrijf, heeft letterlijk alles wat je maar kunt bedenken aan merchandise. Tassen, T-shirts, hoodies, patches, petten/mutsen en ga zo maar door. Niets mag ontbreken, en als er meerdere kleuren zijn, dan is ook van elke kleur één exemplaar gekocht. En niet te vergeten dat alle uitgebrachte albums ook gekocht worden.

De kritische fan (die geen hater is)

Je hebt van die mensen die commentaar geven op een liedje of video. Ze laten weten wat ze er niet zo leuk aan vinden, maar vermelden er wel altijd bij dat het absoluut geen haat betreft. Ze blijven dus gewoon ‘fan’, alleen dan met een vleugje kritiek. Of noemen we dat feedback?

Herken jij deze typen fans? En welke ben jijzelf?

Liefs, Demi ❤

20 thoughts on “Herkenbare fans

    1. Apart is net zo goed. Ah die ken ik wel, bekend via Hollands Got Talent, al brak ze later beter door, dat programma hielp haar niet. Dat mag zeker, fan zijn van iets als kunst of schrijvers is stil en net zo goed iets waar je graag naar kijkt

      Liked by 1 person

    1. En dat is meer dan uitstekend. Dat is ook hoe ik erin sta, zeker met boeken en series. Als het mij echt aanspreekt ga ik er voor zitten en neem ik het tot me. En meer dan dat is het ook niet eigenlijk, wat meer dan genoeg is

      Like

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s