Blogger's posts

Fabian | Hoe is het om te acteren en te figureren

Demi vroeg mij in één van haar leuke blog mailtjes of ik eens een keertje een blog post voor hier wilde schrijven. Nou weet ik voor mijn eigen blog altijd wel wat ik moet schrijven, maar als iemand mij vraagt sla ik compleet dicht. Dit heb ik dan ook nog nooit gedaan. Voor Demi wilde ik graag een uitzondering maken. Wij hebben regelmatig mail contact met elkaar. Nou kan ik je één ding echt beloven. Zodra je een mailtje van Demi krijgt, kijk je echt je ogen uit. Persoonlijk noem ik ze dan ook altijd een blog mail. Ik ben dan ook echt een fan van haar mailtjes geworden, daarom wilde ik voor haar dan ook graag een uitzondering maken.

Laat ik mij anders zelf eerst even kort introduceren. Ik denk namelijk niet dat veel mensen mij al kennen. Mijn naam is in ieder geval Fabian van der Gijze, maar meer bekend als Fabiangijze. Ik ben 18 jaartjes jong, maar in die 18 jaartjes wel al veel mee gemaakt. Om anderen te helpen vertel ik die verhalen op mijn blog. Door de dingen die ik mee gemaakt heb, ben ik echt een dromen najager geworden. Tegenwoordig ben ik dan ook hard bezig met mijn tv/acteer droom. Het leek Demi dan ook leuk als ik daar iets over zou vertellen. Mocht dit dus uiteindelijk echt een ramp zijn. Uw klachten graag door sturen naar Demi 😉

De eerste ontmoetingen

Eigenlijk loop ik altijd wel met een glimlach rond. Alleen op een filmset en in studio’s staal ik echt van oor tot oor. Vraag mij niet waarom, maar ik vind het er echt geweldig. Er is echter alleen één dingetje wat minder leuk is. Je moet namelijk altijd een quitclaim tekenen waarin je verklaart dat je niks door verteld. Zo heb ik echt hele leuke dingen mee gemaakt op de set van bijvoorbeeld Penoza, Nieuwe buren en GTST. Hier mag ik dan pas eindelijk over spreken als het uitgezonden wordt. Dat is in mijn ogen echt het enigste min punt van acteren/figuren.

De eerste paar keren zijn wel heel gek. Vanaf toen ik 5 a 6 jaar oud was keek ik al stiekem met mijn moeder mee naar GTST. Je weet dat iedereen een rol speelt, maar je hebt toch een bepaald beeld bij de acteurs. Als je dan ineens naast die mensen kan staan is echt te gek. Je merk ook gelijk het verschil. Zodra de camera eventjes uit gaat zie je hoe ze eigenlijk in het echt zijn. Soms hoor je echt de gekste gesprekken voorbij komen. Gelukkig zijn de meeste acteurs in het echt heel vriendelijk. Alleen soms merk je wel echt dat bepaalde mensen echt aardig proberen te spelen. Soms haalt dat helaas het romantische sausje rondom iemand weg. Ach, niet iedereen kan even vriendelijk zijn.

De dingen die je op tv nooit ziet

Achter de schermen kom je ook achter de grappigste/gekste dingen. Vroeger kon ik mij wel eens ergeren aan bepaalde dingen van films en series. Neem als voorbeeld even een idioot die in een hoekje heel gek uit de maat aan het dansen was. In bijna elke film kom je ze weer tegen. Dit soort dingen kan ik nu wel veel beter begrijpen. Op de set is het eigenlijk altijd stil. Tijdens het spelen hoor je echt alleen het geluid van de acteurs. Je moet echt heel goed op de anderen letten om niet voor lul te staan.

De acteurs zelf hebben ook vaak de gekste voorbereidingen. Sommigen vertellen van te voren eerst nog even heel hun seks leven op tafel, terwijl iemand anders op dat moment  bezig is met haar oefeningen op een yogamatje. Zulke dingen zie je denk ik niet zo snel op een andere werkplek. Nee, dat maakt zo’n set voor mij echt heel bijzonder en fijn om te werken. Het is daarnaast ook de enigste plek waar je meer persoonlijkheden mag hebben. Zo zat ik in een AA groep voor drugs verslaafden, de week erna was ik ziekenhuispatiënt en in de avond een dokter. Als ik thuis zo vaak van persoonlijkheid zou veranderen, zouden ze mij laten opnemen.

Je zelf weer terug zien

Dan komt er altijd nog het moment van uitzenden. Nou speel ik tot nu toe vooral in dingen waar ik zelf ook naar kijk. Ik zie mij zelf dus altijd wel een keertje terug. Dit vind ik zelf altijd een leerzaam momentje. Wat kon er nou echt beter en wat ging er wel goed. Persoonlijk vind ik het niet gek om mij zelf terug te zien op tv. Ik wil ooit een vast tv gezicht worden, dus ik vind het alleen maar leuk. Tot nu toe vond ik alleen mijn deelname van MTV video lover heel gek om terug te zien. Hiervoor moest ik thuis  videoclips beoordelen. Je moest net alsof doen dat je de videoclips echt met geluid aan het bekijken was, terwijl je eigenlijk naar beelden zonder geluid aan het kijken was. Je wist van tevoren ook helemaal niet wat voor beelden ze zouden gebruiken. Zo zag ik mij dus achteraf vooral de uiterlijkheden beoordelen, terwijl ik daar juist helemaal niet mee bezig ben. Dat vond ik persoonlijk erg jammer.

Ook een keertje figureren?

Via mijn blog of sociale media’s krijg ik regelmatig de vraag hoe mensen zelf ook aan tv klussen kunnen komen. Deze vragen probeer ik zo min mogelijk te beantwoorden. Je moet dit namelijk echt niet doen om even achter de schermen te komen. Het is in je hoofd echt vaak veel mooier dan in het echt. Als je het echt leuk vind dan kom je zo aan de klussen. Ze liggen echt voor het oppakken. Mocht je de wachttijd echt niet erg vinden, dan zal ik zeker eens beginnen bij https://www.inthepicture.com/ . Hier worden de meeste oproepen geplaatst. Mocht je terecht komen in een serie waar je zelf ook naar kijkt, dan moet je wel beseffen dat het vaak pas weer leuk word als jouw aflevering voorbij is gekomen. Je bent gewaarschuwd 😉

Het voelde een beetje als vreemd gaan, maar hopelijk is deze blog post een beetje goed over gekomen. Alle eerste keren zijn lastig hé. Ik vond het eerlijk gezegd nog best lastig om voor iemand ander een blog post te schrijven, dus hopelijk is het een beetje goed gelukt. Vergeef mij anders maar 😉

Fabian van der Gijze

16 thoughts on “Fabian | Hoe is het om te acteren en te figureren

      1. Het leukste was dat ik op het journaal te zien was en mijn oom, die er nooit in geloofde, dat zag! Hij keek steevast het journaal 🙂

        Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s