Article · Personal

Ik ben ambivert

Ik ving onlangs iets op, iets waarbij ik niet verder in detail ga treden. Ik wed dat jullie je afvragen: Waar gaat de titel over? Ik ben ambivert, en het leek me ook een mooie gelegenheid om jullie meer te vertellen over introverte, ambiverte en extraverte mensen.

Tijdens mijn vorige opleiding (onderwijsassistent) hebben wij ooit een pedagogische test gedaan via een internetsite. Dit moesten we vervolgens uitleggen aan onze klasgenoten. Nadat ik iets had opgevangen, ben ik eens gaan zoeken in mijn map. Ik vond daar een afbeelding, met daarop het volgende:

Uitslag: 70% ambivert

Dit betekent dat je niet uitgesproken introvert of extravert bent. Soms rustig, soms aanwezig. Je kunt je best inleven in introverte, stille mensen, maar je kunt soms ook lekker meedoen met extraverte types. Je kunt prima met mensen omgaan, dat vind je ook leuk, maar je vindt het af en toe ook prettig om even alleen te zijn. Ambiverte mensen zijn over het algemeen succesvol in een brede range beroepen, al zijn ze op hun best als er wat afwisseling is tussen teamwork en zelfstandig werk.

Kortom, ik ben misschien weleens wat stiller en niet het meest sociaalste persoon wat er bestaat, maar ik ben niet asociaal of een ander soort stempel wat men drukt op mensen die wat liever zelfstandig werken. In een zakelijke omgeving met mensen die ik minder goed ken dan mijn eigen vrienden, ben ik toch wat anders. Ik klets wel, maar dan echt met de mensen die mij aardig lijken. Maar onder vrienden kan ik lekker uitbundig zijn en oneindig veel kletsen en lol trappen. Uiteraard ben je onder je eigen vrienden meer jezelf dan in een zakelijke of publieke omgeving.

Introverte mensen zijn gevoeliger voor de omgeving en prikkels doordat hun hersens anders functioneren. Ze merken meer op en denken dieper na over wat ze opmerken. Omdat ze een gevoeliger zenuwstelsel hebben, vermijden ze prikkels en hebben ze meer tijd alleen nodig om deze prikkels te verwerken. Het is niet zo dat ze niet van mensen houden, maar ze vinden het wel prettig om veel tijd alleen door te brengen. Hun innerlijke wereld geeft ze veel voldoening. Ze denken veel na, ze dagdromen, ze houden ervan hun tanden in problemen te zetten en puzzels op te lossen.

Een extravert persoon richt de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Extraverte mensen zijn energiek, enthousiast, actiegericht, spraakzaam en assertief. Ze vinden het over het algemeen fijner om met anderen samen te zijn dan om alleen te zijn. Extraverte personen krijgen energie van het onder en met anderen zijn. Doordat zij zich zelfverzekerd voelen, nemen zij graag de leiding. Hier kunnen extraverte mensen soms in doorslaan. Ze kunnen moeilijk iets uit handen geven en zijn vaak perfectionistisch.

Wat je ook bent, het maakt niet uit. Alle drie de groepen hebben positieve eigenschappen. Het is ook aan de persoon zelf hoe hij/zij hier vorm aangeeft. Lang niet iedereen hoeft de kenmerken of eigenschappen te bezitten, je kunt ook een mengeling hebben, zoals een ambivert persoon. 

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat je niet meteen een stempel op iemand moet drukken. Als iemand wat stiller is, dan is diegene niet meteen asociaal of niet in staat te communiceren, diegene heeft gewoon wat meer behoefte aan rust. En een druk iemand hoeft niet meteen ADHD te hebben of een slechte opvoeding hebben gehad, diegene heeft gewoon veel energie en is heel spontaan.

Plaats mensen alsjeblieft niet langer in hokjes of groepen. Mensen zijn zoals ze zijn, en welke manier dat ook moge zijn, alles is goed. Er is niets fout. Geen enkel mens of persoon is fout of anders doordat diegene buiten boord valt, diegene is gewoon zichzelf. Stop alsjeblieft met vooroordelen, verwijten of stempels plakken. Laat een ieder gewoon in zijn/haar waarde. Laat iemand zichzelf zijn, dan heb je er veel meer plezier van.

Ben jij introvert, extravert of net als ik, ambivert?

Liefs, Demi ❤

16 thoughts on “Ik ben ambivert

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s