Tips & Tricks

Tips voor toetsen

Hey Creabea’s,

Iedere blogger heeft dit meegemaakt, toetsen maken op school. Overhoringen, proefwerken, examens, allerlei toetsen zijn er voorbij gekomen.

Iedereen leert op zijn eigen manier, en dit kun je testen door bijvoorbeeld eerst aan iemand te vragen 5 voorwerpen te pakken, 4 keer 5 nieuwe voorwerpen.
De eerste keer staan de namen van de voorwerpen op een papier geschreven. Je mag hier 30 seconden naar kijken. Daarna ga je 2 minuten iets totaal anders doen, en daarna moet je proberen de 5 op te noemen. Lukt dit? Dan leer jij het beste door te lezen. 
De tweede keer worden er 5 nieuwe voorwerpen gepakt. Deze worden een voor een omhoog gehouden, zonder te praten, iedere 10 seconden een nieuwe. Hierna ga je weer 2 minuten wat anders doen, en daarna benoem je ze weer. Lukt dit? Dan leer jij het beste door te zien en waar te nemen. 
De derde keer worden er weer 5 nieuwe voorwerpen gepakt, en deze worden hardop benoemd, zonder dat je ze kan zien. Iedere 5 seconden wordt er een nieuwe benoemd. Hierna ga je weer 2 minuten wat anders doen, en benoem je ze daarna weer. Lukt dit? Dan leer jij het beste door te horen. 
Bij de vierde en laatste keer komen er weer 5 nieuwe voorwerpen. Dit keer worden ze hardop benoemd, staan ze op een papier en worden ze geshowd. Dit gebeurd steeds per 15 seconden. Hierna ga je weer 2 minuten wat anders doen, en ga je ze hierna weer benoemen. Lukt dit? Dan leer jij door te horen, te zien en te lezen.

Zodra je weet op welke manier jij het prettigst leert, kun je hier je leerstijl op aan passen. Ik probeer per categorie een aantal tips te geven om beter te leren.

  1. Lezen.
  • Als je grote stukken tekst moet leren, markeer ze dan door per hoofdstuk aan het eind een memoblaadje te plakken met daarop geschreven een beloning voor het lezen van dat stuk. Dit kan zowel eten als een activiteit zijn, bijvoorbeeld 5 minuten op je telefoon. Op deze manier wordt het lezen leuker, onthoud je het beter en wordt je gestimuleerd een doel te behalen.
  • Schrijf een samenvatting na het lezen van een hoofdstuk. Door een gelezen stuk in je eigen woorden te vertalen, zul je dit beter onthouden.
  • Deel de hoofdstukken op, door een tijdsplanning te maken. Deel het zo in dat je iedere dag het vorige hoofdstuk kort herhaalt, en daarna een nieuwe leest. Aan het eind heb je de vorigen zo vaak herhaalt, dat je die stof goed beheerst.

2. Zien

  • Ga naar bijvoorbeeld wrts.nl en voer daar je woordjes in. Door de woorden te zien op je scherm, kun je ze beter onthouden, zeker als je ze steeds opnieuw moet intypen als je iets fout doet.
  • Vraag iemand je te helpen, door voor bijvoorbeeld Engels woordjes op memo blaadjes te schrijven. Je moet ze combineren met de blaadjes die al voor je liggen. Zo leer je spelenderwijs door te zien en te combineren. Dit kan uiteraard ook heel goed voor geschiedenis.
  • Dek de vertaling af, en probeer ze een voor een hardop te beantwoorden. Per woord verschuif je het blaadje, en als het fout is zet je een kruisje. Zo weet je meteen welke woordjes vaker geoefend moeten worden.

3. Horen

  • Laat je overhoren door iemand, bijvoorbeeld woordjes of bepaalde vragen die je leraar heeft opgeschreven die zeker weten in de toets komen.
  • Laat een stuk aan je voorlezen, en probeer dit vervolgens in je eigen woorden te vertalen. Door het te horen en het in je eigen woorden te vervormen, onthouden je hersenen het beter.
  • Let uiteraard goed bij de uitleg van de leraar, en schrijf dit op. Door te horen wat de leraar zegt en dit op te schrijven, onthouden je hersenen het op twee manieren. En je aantekeningen teruglezen kan ook extra informatie opleveren omdat je hersenen de stof herkennen en je terug laten denken aan wat je leraar toen vertelde.

4. Lezen, zien en horen

  • Je kunt bovenstaande tips met elkaar combineren om zo je leerstof goed te leren.
  • YouTube video’s kijken werkt uitstekend. Je hoort wat er gebeurd, je ziet het en je leest het, als er bijvoorbeeld extra uitleg, aantekeningen of ondertiteling bij staat.
  • Je kunt je leerstof zelf eerst lezen, het vervolgens uit te werken om het te zien en je daarna te laten overhoren. Hoe meer vormen je probeert, hoe beter je hersenen het onthouden.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, laat het me zeker even weten in de reacties ^^

Liefs, Demi ❤

14 thoughts on “Tips voor toetsen

  1. Helaas komen deze tips mij net te laat, gister is mijn toetsweek afgelopen haha! En inderdaad, youtube is echt heel handig! Heel veel dingen die ik niet snap zoek ik op op youtube en daarna snap ik het gewoon. Er zijn echt hele goede uitlegfilmpjes en youtube is echt iedere keer m’n redding.

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen