Ask Demi

Ask Demi: Pesten & onzekerheid answers

Ik ben blij met de vragen die ik heb ontvangen. Ik hoop dat ik jullie van een goed advies kan voorzien. Ik zal mijn advies onderbouwen, zodat jullie weten waarom ik dat zou doen/zeggen. Zullen we een kijkje nemen naar de vragen en naar mijn antwoorden?

  • Lisa: Als mensen je plagen, maar jij vind dat niet prettig, is het dan raar als je dat ‘pesten’ noemt?

Lieve Lisa, natuurlijk is dat niet vreemd, een ieder geeft er een andere betekenis aan dan dat iemand anders dat doet. Het komt op de een over als pesten, terwijl een ander het als plagen beschouwd. Het is absoluut niet raar, en als je je er niet prettig bij voelt, is het juist alleen maar goed om er wat van te zeggen. Je moet je namelijk wel goed voelen in je omgeving, ongeacht of het nu pesten is of niet.

  • Music Listener: Welke redenen hebben pesters om anderen te pesten? Heeft het altijd maar te maken met iemands uiterlijk of innerlijk?

Lieve Music Listener, pesters hebben vaak verschillende redenen om iemand te pesten. Het kan gaan over jaloezie, verveling of omdat de thuissituatie bij hun niet veilig is. Pesters pesten vaak om hun eigen gevoelens weg te nemen, om alles even te vergeten. Het hoeft niet altijd te maken hebben met hoe iemand eruit ziet of is, pesters vinden altijd wel een manier om een nare opmerking te maken of om een roddel te verspreiden. Dit is dan ook de reden dat het zo’n hardnekkig probleem is.

  • Vera: Een vraag wat ik moet vragen van een vriendin van me: Wat als je het gevoel hebt dat dingen je vaak tegen zitten, en dat het net lijkt alsof het expres is? Bijv. Dat jij wel kritiek krijgt maar een ander niet, en dan op een zelfde punt kijkend. 

Lieve Vera, heel aardig dat je deze vraag voor een van je vriendinnen stelt. Het lijkt dan net alsof het hele universum zich tegen je keert, dat gevoel heb je dan. Er is gek genoeg geen verklaring voor te bedenken, ik denk dat het helaas pure pech is. Maar ik ben wel van mening dat je altijd kunt en moet proberen het om te draaien naar iets positiefs, en er voor te zorgen dat je juist geluk krijgt. Wat het kritiek krijgen betreft, dat is gek genoeg iets wat ik me zelf ook weleens af vraag. Waarom krijgt de een wel te horen dat hij/zij zich moet aanpassen, maar een ander niet? Gek genoeg lijkt het net alsof ze iemand uitzoeken op wie ze kritiek kunnen leveren. Wat hier de reden voor is, ik weet het niet. Het enige wat ik weet, is dat we moeten proberen positief te blijven, voor onszelf op te komen en er over te praten als het ons echt hoog gaat zitten.

  • Writer Girl: Mijn vrienden spreken vaak met elkaar af, maar vragen mij dan niet mee. Misschien maar beter ook, anders ben ik maar het derde wiel. Maar wat zou hier de reden van kunnen zijn? Mogen ze me niet meer, of doen ze het om me niet te kwetsen, terwijl ze dat dus eigenlijk wel doen?

Lieve Writer Girl, ik denk dat het absoluut niets met jou te maken heeft. Maar als je er echt mee zit, ga dan het gesprek met ze aan en vraag ze wat de reden is dat ze jou niet meevragen. Misschien doen ze het inderdaad om je niet te kwetsen, maar zoals je zelf zegt, je niet mee vragen kwetst je juist nog meer dan als je het derde wiel zou zijn. Het is een hele lastige situatie, maar ik zou sowieso met je vrienden gaan praten en vertellen hoe je je voelt. Ik weet namelijk zeker dat ze het niet zo bedoelen, en dat het opgelost kan worden door erover te praten.

  • Mijnverhaal130Wat moet je doen als een van je beste vriendinnen zegt dat ze jaloers op je is, en dat je vervolgens niet zo goed weet wat je daarmee moet? Moet je er met haar over praten, moet je om uitleg vragen of moet je het laten varen?

Lieve Mijnverhaal130, dat is zeker een lastige situatie. Ik zou inderdaad met haar gaan praten en vragen in welk opzicht ze dit bedoeld. Als het een onschuldige jaloezie is, dan zal het vanzelf wel overwaaien, maar als het serieus is, dan is het goed erover te praten. Zoiets kan tussen jullie vriendschap in komen te staan, en dat is wel het laatste wat je wilt.

  • MarleenWat kan je doen als je bang bent om fouten te maken?

Lieve Marleen, wat je altijd moet doen is jezelf blijven. Je moet je nooit gaan veranderen omdat je bang bent om iets fout te doen, want fouten maken mag, en daar leren we van. Als je echt bang bent voor iets, dan is het goed daar met iemand over te praten, en diegene zijn of haar mening aan te horen. Vaak kun je met meerdere meningen een oordeel vormen en kun je daarmee je zenuwen wat weg nemen. Maar onthoudt: Fouten maken mag, en dat maakt je geen slechter of dommer mens. Het maakt je alleen maar slimmer.

  • Marleen:  Ik ben heel gespannen voor het eindgesprek van mijn stage. Ik heb namelijk het gevoel dat ik een onvoldoende haal omdat ik niet aan hun eisen voldoe. Wat moet ik hiermee?

Lieve Marleen, ik snap je gevoel, want ik ben ook iedere keer best wel gespannen als ik een gesprek heb. Je weet immers nooit van tevoren wat er gezegd wordt en je kan alles in een keer op je bord krijgen. Maar wat ik adviseer, is aan te geven bij je begeleider hoe je je voelt, en eventueel vragen of er dingen zijn waar hij of zij zich zorgen over maakt. Probeer altijd positief te blijven, stel je open en praat over hoe je je voelt, dit wordt meestal erg gewaardeerd. Heb je al eerder te horen gekregen dat er dingen niet goed zijn gegaan? Dan snap ik dat je gespannen bent, maar geloof me, er moet een hele geldige, duidelijke reden zijn waarom ze jou een onvoldoende zouden geven. 

Heel erg bedankt voor de vragen iedereen! Ik hoop dat iedereen wat heeft aan mijn antwoorden en adviezen. Deze rubriek zal helaas niet weer terugkeren, tenzij mensen aangeven dit wel te willen.

Liefs, Demi ❤

24 thoughts on “Ask Demi: Pesten & onzekerheid answers

  1. Hele mooie antwoorden dankje. Zou inderdaad geldige reden moeten zijn. Als ik.een onvoldoende haal dan had ze dat hopelijk wel aangegeven . Zag op.de beoordeling dat ze ook twijfelachtig en matig kan invullen. Dat geeft toch wel een.beetje hoop

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s