Theatre sports

Training Theatersport 3

Deze training was iets leuker dan de vorige, maar begon niet zo leuk. N is nu officieel van de cursus af, wat erg jammer is. Er zijn nu nog twee mannen over. G en N waren er dit keer wel. A en I waren er niet. L was dit keer zonder krukken en M was door haar rug gegaan. We begonnen met een heel raar spel. We hadden een pingpongballetje in onze hand. Die moesten we inslikken. We begonnen met de voeten. We moesten ons hele lichaam verven. Ik hoop dat dit een soort stretch oefening was, want de uitvoering was behoorlijk ‘raar’. Hierna gingen we een concentratiespelletje doen. Naar links was Zip, naar rechts was Zap en gekruiste armen was Boink, waardoor het weer de andere kant opmoest. Je blokkeerde dan als het ware.

Daarna gingen we een echte concentratie oefening doen. Er ging iemand tegenover je staan. Zei iemand Billie Billie Bob, dan moest jij voor diegene bij de Bob was Bob zeggen. Zei diegene niets? Dan zei jij ook niets. Zei diegene wasmachine? Dan moesten de twee naast jou jouw wasmachine vormen en moest jij je hoofd ronddraaien en rrr zeggen. James Bond? Jij was James Bond, met zijn beroemde pose. Je buren aanbidden jou door ‘Oh James’, te zeggen. De olifant? Jij was de slurf en je buren waren je oren. De broodrooster? Jij sprong omhoog en zei Ping en je buren waren je broodrooster. De zeekomkommer? Jij bewoog je armen en je buren riepen: Zeekomkommer. De kamikazepiloot? Jij was de bril, dus de piloot, en je buren zijn je vleugels. De kokosnootboom? Jij bewoog je armen boven je hoofd. Je buren waren je kokosnoten, onder je oksels, en riepen kokosnoot. En het stomme was, deden je buren niet wat ze moesten doen, dan was jij de pineut. En dat overkwam mij. De trainer zei: ‘Ja, hij was te laat. Je bent af.’ Toen was ik snel weer terug in de kring door het mooie Billie Billie Bob. Ik stond naast de trainer. Hij moest iets doen. Ik besloot het niet te doen. Hij bedankte me, beetje sarcastisch. Daarna pakte hij me terug met Billie Billie Bob. Hij zei nogmaals bedankt, maar dit keer lacherig. Echt heel grappig vond ik het niet, maar goed. Ik had weer vrij snel iemand af door Billie Billie Bob.

We moesten een hele kleine kring maken en dicht op elkaar gaan staan. We moesten onze ogen sluiten en onze armen omhoog doen. De trainers verbonden onze handen met elkaar. Ik had die van M en L vast. Daarna moesten we, uiteraard, uit de knoop komen. Ik was er vrij snel uit, dat komt ook doordat ik al half aan de buitenkant stond. We hebben er volgens mij wel een kwartier over gedaan. Na een tijdje lieten J en M even de handen los, en was de knoop opgelost. Je moesten te allen tijde de twee handen van de mededeelnemers vast blijven houden. Dus ja, dat was een hele klus als je aan beide kanten wordt meegesleurd, haha.

We gingen weer in een grote kring. We gingen eindelijk beginnen met het onderwerp van de avond: ‘Problemen verergeren en oplossen’. Iemand bedacht een probleem en gaf dat door. Diegene maakte dat probleem een tikje erger en gaf hem weer door. De volgende maakte dat erger gemaakte probleem nog erger en gaf het door aan de laatste, die dan een oplossing moest bedenken. De trainers besloten drietallen te maken. De eerste van het drietal bracht een probleem in. De tweede maakte het erger. De derde maakte het nog erger, waarnaar de eerste het weer moest oplossen.

We moesten in vier rijen gaan staan. De eerste rij bedacht een wie een wat en een waar. De tweede rij verzon daar een probleem bij. De derde rij maakte dat probleem erger waarnaar de vierde rij het moest oplossen. Als je was geweest sloot je achteraan in de daaropvolgende rij.

We gingen eindelijk spelen. We speelden het spel Ace: action, colour en emotion. Voorop stond een verteller. Je vroeg om een titel. Bij ons was dat: Feest op het kerkhof. Als je bij action stond, en je tikte de verteller op zijn schouder, dan moest je meer actie in het verhaal brengen. Tikte je diegene af en stond je bij colour, dan omschreef je de omgeving. Tikte er weer iemand jou af en stond diegene bij emotion, dan bracht hij meer emotie in het verhaal. Je moest vaak door wisselen. Ook mocht je uitbeelden tijdens het verhaal of om hulp roepen als je niets meer wist. De posities mochten ook door elkaar gebruikt worden.

Het ene laatste spel: marktplaats.nl. Je bedacht een advertentie en die presenteerde je.  Je zei: ‘Te koop aangeboden.’ Je moest dan een product vermelden en zeggen wat er mis mee was. Wat ik bedacht had was: ‘Piano met muisgeluiden.’ Als er drie advertenties waren opgenoemd, moest het publiek zijn rechtwijsvinger omhoog doen en als ze ja zeiden, wijzen naar het verhaal van de advertentie wat je wilde horen. Dat werd dan uitgespeeld. Bij ons werd het: Het schilderij van mijn over overgrootmoeder. Ik speelde de oma. Er werd een schilderij van me gemaakt. Het schilderij veranderde een paar keer, want ik was ineens een tovenaar geworden. Toen gebruikten ze mij als een glas melk. Mijn handen werden geschud omdat ze morste. Je moest dus een probleem inbrengen, dat erger maken, het dan nog erger maken en daarna weer oplossen. Dus eigenlijk speelde je uit wat er vooraf ging voor het product te koop werd aangeboden.

Het laatste spel was typewriter. Er ging iemand op de stoel zitten, diegene schreef een boek. De eerste titel was bloed, gevraagd aan het publiek. Je typt op een hele oude typemachine. De schrijver begint met het verhaal. Daarna nemen de spelers het over. Af en toe brengt de schrijver iets nieuws in of veranderd de scene een beetje. Dan spelen de anderen weer verder. Dit gaat door tot het boek een eind heeft. De tweede titel, waarbij niemand van ons de schrijver wilde zijn: De kalkoen en de kip. Ook dat was grappig. Ik heb dit spel niet gedaan.

Volgende week is er geen training in verband met Pasen. De week daarna is A er niet. Er zullen nog een aantal avonden afvallen in verband met feestdagen. Maar die worden weer ingehaald, want we hebben immers betaald voor tien lessen. Of we gaan aan het eind een wedstrijdje houden tussen de deelnemers met alle geleerde spellen, of we mogen ieder drie of vier vrienden of familieleden uitnodigen en daarvoor een voorstelling geven. We zullen zien wat ze beslissen.

14 thoughts on “Training Theatersport 3

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s