Diary

Het internaat 13

Mevrouw Schrijn komt steeds dichterbij. ‘Luister jij eens, jongeman. Hoe ik met mijn leerlingen omga, is mijn zaak. Bemoei je er niet mee, begrepen?’ Ik knik. ‘Goed dan. Je kunt gaan.’ Ik weet niet hoe snel ik weg moet komen. Ik ren letterlijk naar de kantine toe. Daar zitten alle mede huisgenoten. Betsy zit er ook. Ik schuif aan en stel haar aan de groep voor. ‘Dit is Betsy, ze zit bij Abel, Martin en mij in de klas bij natuurkunde. Ze wordt erg gepest door de klas en de docent.’ Martin knikt. ‘Het is echt niet normaal hoe de docent naar haar doet. Wat zei ze net eigenlijk Chuck?’ Ik neem een hap van mijn boterham. ‘Dat het haar zaak is hoe ze naar haar leerlingen doet. Ik mag me er niet mee bemoeien.’ Willemijn schudt haar hoofd. ‘Wat een kreng zeg, niet normaal.’ Betsy knikt. ‘Mag ik vragen waarom de klas zo naar je doet?’, Vraag ik voorzichtig. Betsy kijkt naar de grond.

‘Het… het is een lang verhaal. Ik eh… ben nogal, slim. Ik heb al op drie verschillende internaten gezeten. Nergens ligt het me. Ik ben altijd degene die wordt gepest. Als we huiswerk moeten maken, dan ben ik ineens super populair. Ze mogen altijd van me overschrijven, omdat ik me dan belangrijk voel. Ik ben nou eenmaal niet zo’n uitgaanstype, en ik ben liever alleen. Ik hoef niet perse met iemand te praten of zo. Snap je?’ Willemijn knikt. ‘Ik snap echt precies wat je bedoeld. Maar, weet je… We hebben een slaapplekje vrij, in ons huis. Wie weet kunnen we onze huisbaas zover krijgen dat je mee mag.’ Betsy krijgt een grote glimlach op haar gezicht. ‘Meen je dat? Zouden jullie dat echt voor me doen?’ Willemijn pakt haar hand vast. ‘Welkom’.

Als we vrij zijn, lopen we met zijn allen naar huis. Betsy kan het erg goed vinden met Karlijn, wonder boven wonder. Ik heb heel vaag iets opgevat. Het schijnt dat Karlijn vroeger in precies dezelfde situatie zat als Betsy. Dat is volgens haar de reden dat ze zo drastisch is veranderd. Ze wil daarom dolgraag dat Betsy bij haar op de kamer komt. Als Betsy ermee instemt, dan vind ik het prima. We zijn al bijna thuis, als Mimi net terugkomt van de supermarkt. ‘Zo, jongelui. Hoe was jullie eerste schooldag?’ Haar oog valt op Betsy, maar ze zegt niets. ‘Het was erg, bijzonder’, zegt Martin. ‘Ja, er was een soort welkomstritueel, al denk ik niet dat iedereen het kon waarderen’, lacht Olga. ‘Wie is dit?’, Vraagt Mimi. ‘Dit is Betsy. We willen graag aan u vragen of ze bij ons mag komen wonen. Ze heeft het nogal zwaar gehad de afgelopen jaren. Mag ze alstublieft haar verhaal doen?’ Mimi zet haar boodschappentassen neer. ‘Ik ken de situatie van dit meisje’.

‘Wat bedoelt u precies?’, Vraagt Willemijn. ‘Ik ben een maand geleden benaderd door haar huidige slaapplaats. Ze vroegen mij of ik nog een plaatsje voor haar had. Ik moest haar helaas afwijzen. De kamers waren vol. Ik had er toen nog niet over nagedacht om drie bedden in de ene kamer te zetten en twee in de andere. Nu Toke bij Olga en Willemijn in is getrokken, is er in principe een plekje over. Wil je wel bij Karlijn op de kamer?’ Betsy kijkt even naar Karlijn. ‘Ja, dat lijkt me super gezellig’. ‘Goed dan. Ik ga dan nu contact opnemen met je huidige slaapplaats. Ik hoop dat je hier vanavond nog terecht kan’. Betsy geeft Mimi een knuffel. ‘Bedankt mevrouw’. Mimi glimlacht. Ondertussen helpen wij haar de boodschappen naar binnen te tillen. Als dat gebeurd is, vertrekt Mimi naar haar kantoor. Gespannen wachten we met zijn negenen in de kamer.

Denken jullie dat Betsy mag blijven?

Ltr, Chuck

14 thoughts on “Het internaat 13

  1. Wat zijn jullie allemaal ontzettend lief voor haar! En Karlijn… Dat verklaart echt waarom ze zo doet. Ik hoop echt met heel mijn hart dat Betsy mag blijven. Creabeaatje… Wat heb je dit mooi geschreven. Een van je beste artikelen, echt super gedaan!

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s