Finish the story

Afmaakverhaal: De buschauffeur

Jan is al vroeg op om zijn passagiers naar hun bestemming te brengen. Hij kleed zich aan, pakt zijn sleutels en loopt naar zijn garage. Hij opent de deur en loopt naar zijn bus toe, lijn 34 om precies te zijn. Jan opent de deuren en stapt in de bus. Hij maakt alles zodanig gereed dat de passagiers meteen de bus in kunnen lopen. Hij heeft sinds gisteren het ov-chipkaart systeem in zijn bus gekregen. Hij heeft dus niet zoveel buskaartjes op zak. Hij start de bus en rijdt weg, naar zijn eerste halte. Mevrouw Hendriks van 83 staat al op hem te wachten. Elke ochtend is zij zijn eerste passagier, en dat al tien jaar lang. Ze gaat elke dag naar haar man toe. Hij woont sinds kort in het bejaardentehuis. Meneer en mevrouw Hendriks zijn al 56 jaar gelukkig getrouwd en hebben samen twee kinderen, twee zonen. Meneer Hendriks is slecht ter been en kon niet meer thuiswonen. ‘Goedemorgen mevrouw Hendriks’. Hij scheurt alvast een buskaartje voor haar af. Mevrouw Hendriks geeft geen ov-chipkaart. ‘Dat is dan €2,50’, zegt hij tegen haar. Ze legt het geld neer en gaat achter de ingang zitten, daar waar maar één stoel staat. ‘Weer op weg naar uw man?’, Vraagt Jan, die voor het stoplicht wacht. ‘Jazeker. Hij is vandaag 85 jaar geworden’. ‘Gefeliciteerd’. Jan reikt naar zijn jaszak. ‘Ik wist dat hij vroeg of laat jarig was, dus ik heb een kleinigheidje voor hem’. Mevrouw Hendriks loopt naar hem toe. ‘Dat had u toch niet hoeven doen’. ‘Ik doe het graag’, zegt hij. Mevrouw Hendriks geeft hem een zoen op zijn wang, stopt het cadeautje in haar tasje en gaat snel weer zitten, want de bus rijdt weer verder. Er staat een jongeman hevig te zwaaien. Zo te zien moet hij de bus halen. Jan stopt voor zijn neus en opent de deur. ‘Bedankt beste man’. Hij houdt zijn ov-chipkaart tegen het apparaat aan. ‘Heb je haast?’, Vraagt Jan. ‘Ja’, zegt de jongeman, die snel een plaatsje opzoekt. ‘Ik heb zo een sollicitatiegesprek’. ‘Veel succes dan’, zegt Jan. De jongeman knikt, als bedankje. Dan, weerklinkt er ineens een luide sis. ‘Wat is dat?’, Vraagt mevrouw Hendriks geschrokken. Jan parkeert de bus bij de eerstvolgende halte. Hij stapt uit. ‘We hebben een lekke band’, zegt hij. Mevrouw Hendriks en de jongeman stappen ook uit. ‘Oh jeetje, wat nu?’, Vraagt mevrouw Hendriks.

Maak dit verhaal af. Veel succes! πŸ™‚

6 thoughts on “Afmaakverhaal: De buschauffeur

 1. ‘Het komt wel goed’, zegt Jan. De jongeman loopt wat onrustig heen en weer. ‘Ik kom te laat, ik kom te laat, ik voel het’. Jan slaat een arm om de jongeman heen. ‘Rustig, ik regel een vervangende bus’. ‘Hoe snel kan die hier zijn?’, Vraagt de jongeman. ‘Tja, dat kan tussen de vijf en tien minuten’. De jongeman gaat in het bushokje zitten. Mevrouw Hendriks volgt zijn evenbeeld. ‘Weet u, toen ik net zo oud was als u, had ik ook een sollicitatie. Ik kon de beste man overtuigen mij toch een kans te geven, ook al had mijn trein vertraging. Soms is iets negatiefs ook iets positiefs. De man vond dat ik een grote wilskracht had, en besloot me een kans te geven. Probeer te ontspannen. Maak desnoods een foto met je mobiel, als bewijs’. De jongeman knikt en maakt een foto van de lekke band. ‘Wacht, maak nog maar een foto, met mij erbij. Als je de kans misloopt, dan ben ik de eindverantwoordelijke’. De jongeman neemt een foto van Jan en de bus. ‘Ik kan u niet genoeg bedanken’, zegt de jongeman. Jan geeft hem een handdruk. ‘Het was me een waar genoegen om u te ontmoeten’. ‘Wat bedoeld u?’, Vraagt de jongeman. Jan wijst naar de bus. ‘Dat is jullie vervolg bus. Ik hoop dat je wordt aangenomen, je bent een goeie kerel’. De jongeman bedankt Jan en stapt in. Mevrouw Hendriks geeft Jan nog een wangzoen en stapt ook in. Jan voelt zich trots. Hij is een zeer gewaardeerde buschauffeur, en hij maakt elke dag zijn plicht waar.
  Einde

  Liked by 2 people

 2. Jan keek naar de band. ik weet het niet zucht hij. Mevrouw Hendriks zei: Het maakt niet uit. Vroeger is dit ook bij ons ook wel gebeurd. De jongeman kwam er bij staan . Ik vind het niet fijn, maar toevallig heeft mijn vader me vroeger aan auto’s leren sleutelen. Jan pakt een reserveband en gaf hem aan de jongeman. Als je dit kan repareren mag je van mij een keer gratis met de bus mee. Ik zal me best doen antwoordde de jongeman.
  Hij gaat bukken en pakt het materiaal die de chauffeur aangeeft. Hij voert de taken één voor één uit. Wonder boven wonder heeft hij het geregeld. Nu kom ik alsnog op tijd roept de jongeman. Dat heb je volledig aan jezelf te danken zegt Jan.
  We rijden weer verder. Mevrouw Hendriks komt veilig op bestemming aan en de jongeman op tijd bij zijn gesprek Later geeft hij aan de bus organisatie aan dat hij alsnog is aangenomen en allemaal dankzij zijn opleiding maar ook dankzij chauffeur Jan voegde hij in de mail er aan toe.

  Wat heb ik toch een mooi vak.

  Einde.

  Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s