Diary

Het internaat 9

‘Wat heeft dit te betekenen?’ Gertrude staat met haar handen in haar zij voor mijn neus. Karlijn snuit heel overdreven haar neus in haar roze, kanten zakdoekje. Martin komt op dat moment net uit onze kamer. ‘Ik wil precies weten wat hier is gebeurd’, zegt Gertrude, met een harde stem. Ik slik. ‘Hij… Toke is vannacht bij hem blijven slapen. Hij heeft de regels overtreden. Er mogen toch geen jongens bij meisjes slapen?’ Gertrude kijkt me indringend aan. Martin gaat ineens voor me staan. ‘Toke heeft bij mij geslapen’. Toke overhandigt Gertrude het briefje van Martin. ‘Kijk, hij heeft me dit geschreven. Zijn letter staat eronder’. Gertrude pakt haar leesbril en leest het briefje. Karlijn grist het uit haar handen. ‘Dit bewijst helemaal niets! Ik heb het met mijn eigen ogen gezien!’ De deur van Willemijn en Olga gaat open. Een slaperige Willemijn staat in de deuropening. ‘Wat is hier aan de hand?’ Ik kijk haar aan. Wat als ze inderdaad Karlijn haar woorden geloofd? Gertrude pakt het briefje weer van Karlijn af. Ze doet nog een poging om het briefje te lezen. Ze verfrommeld het briefje en stopt het in de zak van haar schort. Ook Olga komt tevoorschijn. Karlijn veegt haar tranen weg. ‘Ik begrijp dat het hier gaat om een misverstand. Martin, je weet best dat er geen meisjes mogen slapen bij de jongens. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Ik zie het voor deze ene keer door de vingers’. Karlijn stampt met haar voet. ‘Waarom gelooft niemand mij?!’ Ze loopt naar haar kamer en smijt de deur dicht.

‘Gertrude? Kan ik je even spreken?’, Vraagt Toke. Gertrude knikt. Ze lopen samen naar beneden. Martin doet zijn arm om me heen. ‘Gast, waar bemoeit die Karlijn zich mee?’ Ik schud mijn hoofd. ‘Ze denkt dat ik een crush op haar heb’. Martin schudt zijn hoofd en zucht diep. ‘Ze is niet helemaal goed, of wel?’ Ik haal mijn schouders op. Willemijn knipoogt naar me en doet haar kamerdeur weer dicht. Ik loop, samen met Martin, terug naar onze kamer. We kleden ons om en gaan naar beneden. Toke zit al aan de ontbijttafel. Als ze Willemijn ziet, staat ze op en loopt naar haar toe. Willemijn geeft haar een knuffel. Ze gaan beiden weer aan de ontbijttafel zitten. ‘Is er iets?’, Vraagt Gijsbert. ‘Ja, er is iets veranderd. Toke trekt bij ons in’. Gijsbert neemt vlug een slok van zijn thee. ‘Maar… slaapt Karlijn dan niet alleen?’ Toke knikt. ‘Ja, maar er valt gewoon niet met haar samen te leven’. Gijsbert staat op, waardoor zijn stoel achterover valt. Hij loopt boos weg. ‘Denk je dat hij Karlijn leuk vindt?’, Fluistert Toke in Willemijn haar oor. Willemijn haalt haar schouders op.

‘Goedemorgen iedereen’, zegt Mimi, die binnenkomt. Ze ziet dat er twee stoelen leeg zijn. ‘Zijn Gijsbert en Karlijn al wakker?’ We houden onze lippen stijf op elkaar. ‘Er was vanmorgen een misverstand tussen Karlijn en Chuck. Gijsbert vindt het niet eerlijk voor Karlijn dat ze straks alleen slaapt’, zegt Gertrude, die de warme broodjes neerzet. ‘Sinds wanneer slaapt Karlijn alleen?’, Vraagt Mimi. Toke kijkt naar beneden. Mimi gaat tegenover haar zitten. ‘Wat zit je dwars Toke?’ Ineens laat Toke alles lopen. ‘Karlijn zegt hele nare dingen tegen me. Al vanaf het begin af aan doet ze naar. Vanmorgen ben ik heel dom geweest, dat geef ik toe. Ik heb vannacht bij Martin geslapen. Ik weet dat dat niet mag, en ik heb er spijt van. Karlijn is echt kwaad. Ik ben gewoon bang voor haar reactie’. Toke slaat haar handen voor haar ogen. Willemijn troost haar. Mimi weet niet wat ze moet zeggen. ‘Roddelen jullie over mij?’, Vraagt een snikkende Karlijn. Ze staat in de deuropening, met Gijsbert naast zich.

Hoe gaat dit aflopen?

Ltr, Chuck

10 thoughts on “Het internaat 9

  1. Arme Toke… Ik hoop echt dat ze bij Willemijn en Olga mag slapen. En wat Karlijn betreft… Get a life. Don’t mess up the lifes of others.

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s