Diary

Het internaat 3

Ik loop naar mijn kamer, en zie dat Martin op zijn bed ligt. ‘Hey gast, wij moeten elkaar hoognodig eens leren kennen’, zegt hij, als hij mij binnen hoort komen. ‘Eh, ja. Dat lijkt me leuk’. Ik ga op mijn bed zitten. Martin draait zich om. ‘Vertel. Waarom ben je hier?’ ‘Ik eh…’ Ik slik even. ‘Lastig onderwerp? Ik wil ook wel beginnen’, zegt hij, mij een knipoog gevend. Hij gaat weer op zijn rug liggen. ‘Ik wilde zelf uit huis. Ik trok het niet meer. Mijn ouders maakten de hele dag door ruzie met mijn zusje. Ze is zeg maar zo’n puber die echt pubert. Ze heeft een metamorfose ondergaan, en daar zijn mijn ouders alles behalve blij mee. Ik werd er zo Β zat van, dat ik ze gesmeekt heb mij naar een internaat te laten gaan. Ze snapten het eerst niet, maar toen ik ze eenmaal in liet zien waarom, gingen ze overstag. Het leek mij wel leuk om met leeftijdgenoten in een groot huis samen te wonen’. Hij draait zich weer naar mij toe. ‘En, Chuck, wat is jouw verhaal?’ ‘Mijn ouders zijn gescheiden. Ik had geen vaste plek om te wonen, ze waren beiden alle dagen weg. Ze hebben toen besloten mij naar een internaat te sturen, zodat ik een houvast heb. Ik heb structuur en duidelijkheid nodig. Ik ben nogal snel onzeker’. Martin gaat rechtop zitten. ‘Wow, jouw verhaal is heftiger dan de mijne. Hee, sorry man. Ik wilde je niet van streek maken’, zegt hij, als ik een traantje wegpink. ‘Geeft niet’, zeg ik. Martin staat op en komt terug met een boekje. ‘Kijk, ik schrijf al mijn gedachten van me af, dan krop ik het niet zo op. Misschien is dat ook iets voor jou?’ Hij geeft hem aan mij. ‘Blader hem maar even door, dan haal ik wat te drinken voor ons’. Hij loopt weg, en ik zit met zijn boekje op mijn bed. Ik durf er niet in te kijken, maar ik brand van nieuwsgierigheid.

‘Hoi, ik schrijf maar weer eens van me af. Ik word zo gek van mijn ouders. Ze kibbelen maar met Yvette en bekommeren zich helemaal niet meer om mij. Wat een stom gedoe zeg. Waarom moest ze uitgerekend nu een metamorfose ondergaan? Ik wilde net aan mijn ouders vertellen dat ik uit huis wilde, maar nu durf ik niet meer. Dan worden ze nog bozer dan ze nu al zijn. Ik wil echt geen zakgeldverlaging. Of huisarrest… Ik wil zo graag naar een internaat. Ik denk dat ze daar wel naar mij willen luisteren. Misschien maak ik nog wel vrienden ook. Nou, goed. Laat ik je maar weer wegleggen. Anders ben je te snel vol. Doeg.’

Arme Martin. Wat moet hij zich rot gevoeld hebben toen. Ik ook wel, maar ik had geen keuze. Hij had een keuze, en daar werd niet eens naar geluisterd. Misschien moet ik wat meer met hem omgaan. Hij wil heel graag vrienden maken… ‘Zo, daar ben ik weer’, zegt hij, als hij terugkomt. ‘Twee glazen cola. En, heb je iets gelezen?’ ‘Ja, echt heftig man. Misschien is dit inderdaad ook iets voor mij’. Martin staat op, loopt naar zijn kast en haalt er een ietwat kleiner boekje uit. ‘Hij is klein, maar misschien groot genoeg om je er voorlopig mee te redden’. Hij geeft hem aan mij, maar ik wil hem niet aannemen. ‘Nee, ik kan dat echt niet aannemen. Jij hebt hem harder nodig’. ‘Welnee joh. Ik heb alles al van me afgeschreven, maar jij nog niet’. Hij duwt hem in mijn handen. ‘Kom, het is bijna zes uur, we gaan zo eten’. Hij loopt de kamer uit. Ik wrijf even over de zachte kaft van het kleine boekje. ”Bedankt Martin, ik zal er voorzichtig mee zijn”. Ik leg hem onder mijn kussen en loop naar de eetzaal toe.

Wat vinden jullie van zijn verhaal?

Ltr, Chuck

14 thoughts on “Het internaat 3

  1. Martin heeft het zo te zien ook erg moeilijk. Vind steun in elkaar en probeer er een fantastische vriendschap van te maken.

    Liked by 1 person

  2. Martin lijkt me een aardige gast (: Chuck en Martin lijken me echt van die typische beste vrienden haha. Maar dat is een goed ding πŸ˜‰

    Like

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s