Diary

Het internaat 2

Willemijn doet een haarlok opzij, en wijst naar een wat oudere vrouw van begin vijftig. Ze staat met boodschappentassen in de deuropening. ‘Dag jongelui. Wie is de nieuweling?’ Ik sta op, en steekt mijn hand naar haar uit. ‘Chuck de Vries’. ‘Mimi Waaier, ik ben sinds vorig jaar hier de huisbaas. Ik doe elke week de boodschappen, terwijl Gertrude hier het huishouden doet. Ik zal jullie kort jullie week even vertellen’. Ze zet de boodschappen neer en gaat op een rode stoel zitten. Ik ga ook weer zitten. ‘Zoals jullie weten doen jullie allen VWO, in het derde leerjaar. Jullie zijn hier allen terechtgekomen doordat jullie ouders moeten werken, en jullie dus geen vast huis hebben. Jullie mogen in de weekenden naar huis, maar je mag ook beslissen of je hier blijft. Ik laat jullie daar geheel in vrij. Ik heb jullie roosters uitgeprint. Die deel ik straks uit’. Ze staat op en loopt naar het bureautje achter in de hoek, waar een oude computer opstaat. ‘Jullie hebben alle verplichte vakken samen. Sommigen van jullie hebben andere vakken gekozen. Eens even kijken. Willemijn, jij hebt kunstgeschiedenis gekozen. Chuck, jij hebt natuurkunde gekozen. Martin, jij hebt ook natuurkunde gekozen’. Martin geeft mij een high-five. Ik vind het best fijn om met een bekende in de klas te zitten. ‘Toke, jij hebt dans gekozen. Olga, jij hebt ook kunstgeschiedenis gekozen’. Olga geeft Willemijn een knipoog. ‘Abel, jij hebt ook natuurkunde gekozen. Karlijn, jij hebt zang gekozen’. Karlijn gooit haar haar over haar schouder, en kijkt mijn kant op. Ik heb nu al de kriebels over mijn rug lopen als ze zo naar mij kijkt. ‘Gijsbert, jij hebt sport gekozen. Jullie vaste vakken zijn: Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en biologie. Zijn er verder nog vragen?’ Willemijn steekt haar vinger op. ‘Zijn er geen andere talen?’ ‘Eh, nee in dit jaar niet nee. In leerjaar vier komen die naar boven. Dit is een speciale internaat school. We zitten met twee andere internaten op deze school. Dat betekent hooguit vijfentwintig leerlingen per klas’.

‘Goed, dan heb ik nog een mededeling. Elke ochtend staat om acht uur het ontbijt klaar. Om negen uur beginnen jullie lessen. Er zal een lunchpakket voor jullie worden gemaakt. De school eindigt om vier uur. Dan ben je vrij om te kiezen of je nog iets in het dorp wilt doen of dat je naar huis gaat. Om zes uur gaan we eten. Daarna is het een uur huiswerktijd, dat betekent van zeven tot acht uur. Tot elf uur zijn jullie vrij om te doen en laten wat jullie willen. Om elf uur moet iedereen naar bed en om half twaalf gaan de lichten uit. Is iedereen het hiermee eens?’ Iedereen knikt, behalve Karlijn. ‘Waarom gaan we niet om tien uur naar bed? Ik heb mijn schoonheidsslaapje hard nodig’. ‘Je mag eerder naar bed, maar dan is er de kans dat de anderen nog wat lawaai hebben. We hebben deze regeling al sinds het begin van dit internaat, en tot nu toe is het iedereen prima bevallen’. ‘Ik vind het helemaal toppie’, zegt Gijsbert. ‘Mooi. Het is nu drie uur. Ik zou zeggen, leer elkaar beter kennen, en kom rond zes uur aan tafel’. Iedereen stormt de kamer uit, terwijl ik rustig naar mijn kamer toeloop.

‘Zullen we naar het dorp?’, Hoor ik Karlijn tegen Toke zeggen. ‘Nee, ik ga liever even wat lezen’, zegt ze. Karlijn draait zich geΓ―rriteerd om en loopt naar de kamer van Willemijn en Olga. ‘Wil één van jullie mee naar de stad?’ ‘Nee, dankje’, zeggen ze in koor. ‘Ik wil wel met je mee’, zegt Gijsbert, die achter haar komt staan. Karlijn kijkt hem een seconde aan, haalt haar schouders op en sleurt hem mee naar de voordeur. Gijsbert is in handen gevallen van Karlijn, die zo te zien nergens voor terugdeinst.

Wat vinden jullie tot nu toe van dit internaat?

Ltr, Chuck

22 thoughts on “Het internaat 2

  1. Ik vind die Karlijn nu al top, haha. Nee, even serieus. De andere drie meiden lijken me heel erg aardig. En de jongens trouwens ook wel. Al denk ik dat Gijsbert een beetje een macho is, haha.

    Liked by 1 person

Een reactie plaatsen

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s